13 februari 1920. Op uitnodiging van Jozef Peeters, geestesvader van de Kring Moderne Kunst, gaf Theo van Doesburg, voorman van De Stijl, een legendarische voordracht in Antwerpen: Klassiek, Barok, Modern.
De lezing maakte duidelijk dat beide avant-gardebewegingen het geloof begonnen te koesteren dat geometrisch abstracte kunst een gamechanger zou zijn. Een internationaal geörienteerd constructivisme zou grenzen overstijgen en nieuwe gemeenschappen stichten. Dankzij de ‘abstracte vormen en kleuren, geheel op de wijze der kunst’ zou volgens Van Doesburg ook het onderscheid tussen de kunstdisciplines verdwijnen.
De Antwerpse variant – Peeters noemde het ‘gemeenschapskunst’ – heeft niet de iconische status van De Stijl verworven. Maar net als de kunstenaars van De Stijl heeft de Antwerpse variant een betekenisvolle rol gespeeld binnen het hoofdzakelijk Europese netwerk van abstracte kunst.
Deze dialoogtentoonstelling in het prentenkabinet is een samenwerking met het Nieuwe Instituut Rotterdam. Tekeningen, schilderijen, architectuurontwerpen, grafiek en meubels van onder meer Theo van Doesburg, Cornelis van Eesteren, J.J.P. Oud, Vilmosz Huszár, Jozef Peeters, Jos Léonard en Huib Hoste belichten zowel de gedeelde idealen als de verschillen in beeldtaal tussen beide kunstbewegingen.