2023 is een feestjaar voor het Topstukkenbeleid: het Topstukkendecreet bestaat twintig jaar. Al twintig jaar lang kan de Vlaamse overheid zich inzetten voor het behoud van het belangrijkste culturele erfgoed dat zich in Vlaanderen bevindt; al twintig jaar wordt onderzocht welk cultureel erfgoed ‘topstukken’ zijn; al twintig jaar worden conservatie- en restauratiebehandelingen van topstukken nauwgezet en met de grootste zorg opgevolgd; al twintig jaar worden topstukken aangekocht en voor het brede publiek beschikbaar gemaakt.
Dit jubileum wordt op passende wijze gevierd. In het Museum aan de Stroom (MAS, Antwerpen) wordt een topstukkententoonstelling ingericht, waar de bezoeker kan genieten van een gevarieerde selectie aan topstukken; kunstwerken van grote namen als Rubens, Magritte en Ensor, waardevolle manuscripten, kunstwerken uit private verzamelingen en ook minder bekende pareltjes in zilverwerk, textiel of kurk, zijn daar te bewonderen.
Daarnaast zetten we, in samenwerking met Museumpass, de musea in de kijker die gelijklopend aan de tentoonstelling in het MAS, de topstukken uit hun collectie tonen. En binnen het traject ‘Vlaamse Meesters op hun plek’ wordt bijzondere aandacht geschonken aan de topstukken op deze route. De cultuurliefhebber zal dit najaar en volgend voorjaar over heel Vlaanderen verspreid topstukken kunnen bewonderen.
Deze publicatie neemt de lezer mee op een reis doorheen twintig jaar topstukkenbeleid. Wat is de historiek van deze wetgeving? Hoe kwam ze tot stand? Waarom is het topstukkenbeleid belangrijk? Wat zijn topstukken en waarom worden ze beschermd? Hoe zorgen we ervoor dat topstukken in Vlaanderen blijven? Welke topstukken zijn de voorbije jaren aangekocht? Hoe zorgen we ervoor dat ze goed bewaard blijven? Wat is de Topstukkenraad en wat doet hij? Het antwoord op deze vragen en nog veel meer vindt u terug in deze publicatie.