Beschermd tot ze tot stof vergaat

De standaard van het vijftiende squadron van de Royal Air Force is een van de merkwaardigste objecten die definitief zijn beschermd als Topstuk van de Vlaamse Gemeenschap. Meestal bewaren de verschillende geledingen van de Britse luchtmacht hun vaandels in een Londense kerk. Heel uitzonderlijk is het exemplaar van het vijftiende squadron is in 2008 geschonken aan de Oudstrijdersvereniging van Gellik (Lanaken), uit erkentelijkheid voor de innige band tussen de inwoners van Gellik en de nabestaanden van de bemanning van het RAF-vliegtuig dat op 12 mei 1940 in het dorp neerstortte. De vlag is ‘te ruste gelegd’ in de Sint-Laurentiuskerk, ‘totdat ze tot stof vergaat’.

Peter Paul Rubens naar Hans Holbein, De Spelers en de Dood

Peter Paul Rubens naar Hans Holbein, De Spelers en de Dood

Schetsboek van de jonge Rubens

Het museum Plantin-Moretus bewaart een waardevolle collectie zeventiende-eeuwse tekeningen, waarvan er heel wat prijken op de Topstukkenlijst van de Vlaamse Gemeenschap. Recent is aan die lijst een bijzonder topstuk toegevoegd: een schetsboek met 43 tekeningen die Peter Paul Rubens maakt toen hij 13-13 jaar was. Het zijn de vroegst bekende tekeningen van de kunstenaar. Hij maakte ze naar een reeks zestiende-eeuwse prenten met de Dodendans van Hans Holbein. Het kopiëren van prenten maakte destijds deel uit van de vorming van kunstenaars. Het unieke schetsboek getuigt van Rubens’ uitzonderlijke talent. Een selectie van de tekeningen is volgend voorjaar te zien in de leeszaal van het Museum Plantin-Moretus. Ondertussen is het digitaal te doorbladeren op de website van het museum

Bladzijde uit Logica, de collegenota’s van Jan Wouters, zeventiende eeuw

Bladzijde uit Logica, de collegenota’s van Jan Wouters, zeventiende eeuw

Tekenende student

M - Museum Leuven had al veertien objecten uit de collectie op de Topstukkenlijst van de Vlaamse Gemeenschap staan en daar is nu een vijftiende bijgekomen: Logica, het zeventiende-eeuws manuscript van student Jan Wouters. Hij maakte bij zijn collegenota’s graag tekeningen. Soms hebben die te maken met het lesonderwerp, maar vaak zijn het illustraties van het toenmalige studentenleven. Zo zijn er tekeningen van Het Varken’, de pedagogie waar Jan Wouters les volgde, en van etende, drinkende en kaartende studenten. Het is een rijke bron voor wie zich wil verdiepen in de geschiedenis van het universiteitsleven in Leuven. 

Download hier de pdf

Topstukken