Michaël Olbrechts - Stoker

Michaël Olbrechts - Stoker

1910-1911. Her en der in België vallen speurders van Douane en Accijnzen binnen in afgelegen, verlaten panden en stallingen om sluikstokers bij de kraag te vatten. Zo ook in de Oost-Vlaamse steden Gent en Eeklo waar de ongrijpbare Bruno De Clercq op de hielen gezeten wordt en er tot twee keer toe met de schrik vanaf komt. Een waarschuwing voor hem om uit het straatbeeld te verdwijnen! Tien jaar later vieren Maurice en Mira hun bruiloft in het bijzijn van vrienden en familie. Het gespreksonderwerp is de komst van de beruchte Bruno De Clercq, vader van de bruidegom. Zal Bruno mee aanschuiven aan de feesttafel of blijft hij veilig onder de radar?

Een graphic novel én een expo!

Striptekenaar Michaël Olbrechts liet zich inspireren door de illegale praktijken van het sluikstoken. In de graphic novel Stoker brengt hij het verhaal van Bruno De Clercq, een onverbeterlijke zwartstoker uit Oost-Vlaanderen. In de gelijknamige tentoonstelling licht Michaël toe welke zijn inspiratiebronnen waren voor het verhaal en hoe hij de strip realiseerde van schets tot graphic novel. Verder belicht de expo de historische context van deze grensoverschrijdende clandestiene praktijken. Het illegaal stoken van alcohol en het smokkelen ervan zijn heel lang lucratieve bezigheden voor Belgen en Nederlanders geweest. Maar wie zijn deze sluikstokers en smokkelaars? Wat zijn hun motieven en hoe gaan zij te werk? Dankzij illustraties, exclusief door Michaël voor deze expo getekend, komt een kleurrijke én spraakmakende episode uit de Belgisch-Nederlandse historie tot leven.

Gebaseerd op waargebeurde feiten

Het artikel De onverbeterlijke Bruno De Clercq, geschreven door historicus Peter Zwaal, diende als uitgangspunt voor het verhaal in de graphic novel. Aan het verhaal werden fictieve elementen toegevoegd. Het artikel verscheen in de publicatie Tersluiks. Alcoholsmokkel en sluikstokerij in de Lage Landen die in 2012 werd uitgegeven voor het Jenevermuseum door uitgeverij Snoeck en die dan weer deels de basis vormde voor de expo.

Wie is Michaël Olbrechts?

Michaël Olbrechts (Genk, 1987) tekent al van kleins af aan. Na zijn studies geschiedenis in Leuven trekt hij dan ook naar Sint-Lukas in Brussel met een duidelijk doel voor ogen: het maken van strips. Het laatste jaar wijdt hij zich voor zijn afstudeerproject volledig aan het schrijven en illustreren van een graphic novel over zijn familiegeschiedenis in Nederlands-Indië. Kort na zijn afstuderen verschijnt deze als De allerlaatste tijger (2014) bij de Leuvense uitgeverij Oogachtend. Olbrechts' debuut wint de Silvester stripdebuutprijs in Nederland en dit stimuleert hem enorm. Later volgen ook nog Vierenveertig na Ronny (2016) en Het Reigersnest (2019). Zijn graphic novel Galapagos (2023) stond als eerste strip ooit op de longlist voor de prestigieuze Boon Literatuurprijs.