De tentoonstelling brengt kunstwerken van Leyla Aydoslu, Bernard Sercu en Robie Van Outryve.
Robie Van Outryve (geboren 1944 in Brugge, woont en werkt in Diksmuide) schildert met kloeke, volle kleuren, naast grijzen en bruinen, zwarten en okers, evenwichtig gedoseerd in schilderijen die landschappen oproepen. "Schilderen," aldus Van Outryve, "is voor mij: een taal in woorden van vorm en kleur. Het is een reis van verf tussen waarneming en verbeelding, tussen rede en gevoel, schoonheid en schande, soberheid en barok… De selectie schilderijen van Robie Van Outryve uit de jaren '70 zijn minstens verwant met het abstract expressionisme en de Cobra beweging.
Bernard Sercu (1953) is een Belgisch beeldend kunstenaar. Hij woont in Heuvelland – Kemmel en studeerde van 1976-1979 schilderkunst aan het Sin Lucas instituut te Gent. Hij werkte als leraar schilderkunst en tekenkunst aan ‘dé academie Ieper’ van 1980 tot 2015. In 2013 kwam de monografie Bernard Sercu uit bij Lannoo. Hij maakte meerdere werken voor kerken, waaronder De Lettenbergontwerpen (2016) voor de Heilige Magdalenakerk in Brugge. In 2008 verzorgde hij een ontwerp van glasraam, ambo, altaar, dodenhoek met kruis en kruisweg voor de Kerk Sint Petrus en Paulus te Elverdinge. In 2015 kwam De kruisweg voor de nieuwe tijd op de Lettenberg te Kemmel gereed. De werken van Bernard Sercu refereren dan weer aan zowel het abstract expressionisme van Mark Rothko, als naar het vormelijk minimalisme dat daarna ontwikkeld werd.
Leyla Aydoslu (1987, Antwerpen), opgeleid als schilder, werkt met driedimensionale elementen en genereert een zeer eigenzinnige manier van denken over de voorwaarden van de schilderkunst binnen een sculpturale en architecturale context. Haar werk handelt niet alleen over deze ietwat theoretische vragen. In dit sculpturale werk krijgen de gebruikte materiaal en het lichaam een centrale rol toebedeeld. Hierdoor communiceert het werk een directheid en noodwendigheid die de theorie voorbij gaat. De ruimtelijke (3D) werken van Leyla Aydoslu zijn een hedendaagse, vrije interpretatie die onder andere elementen van beide stijlen omvat.
Material World brengt zo een interessante dialoog tussen kunstwerken die artistiek verwant zijn met minimalisme en abstract expressionisme.