Rembrandt van Rijn, De lachende man, ca. 1629-1630, Mauritshuis, Den Haag

Rembrandt van Rijn, De lachende man, ca. 1629-1630, Mauritshuis, Den Haag

De eerste grote KMSKA-expo met prestigieuze, internationale bruiklenen toont hoe kunstenaars spelenderwijs het gezicht verheffen tot kunstwerk. Verwacht je aan karaktervolle koppen vol expressie. 

Kunstenaars in de Lage Landen waren gefascineerd door het menselijk gezicht en beeldden het vaak af. Niet alleen in portretten. Ze schilderden ook gezichten waarbij de identiteit van het model er niet toe deed. Denk aan de groteske hoofden van Quinten Metsijs, de boerenkoppen van Pieter Bruegel, de hoofdstudies van Peter Paul Rubens en de expressieve bekken van Adriaan Brouwer en Rembrandt. Deze werken, soms 'tronies' genoemd, stellen niet iemand voor maar iets. Geen specifieke persoon maar een type, gevoel, of karaktertrek. 

Krasse koppen verkent voor het eerst het verhaal achter deze intrigerende koppen en toont ze in al hun verscheidenheid. Het project is geworteld in innovatief wetenschappelijk onderzoek en wordt speels en toegankelijk vertaald. De expo toont een hoogstaande selectie van een zestigtal werken waaronder prestigieuze bruiklenen van Vlaamse Meesters (Metsijs, Bruegel, Rubens, Van Dyck, Jordaens en Brouwer) en internationale topkunstenaars (Dürer, Bosch, Barocci, Rembrandt en Vermeer). De Antwerpse Oude Meesters waren fenomenale gezichtenschilders. Het KMSKA is dan ook de uitgelezen plaats voor de eerste grote tentoonstelling over deze koppen wereldwijd. Na afloop reist de tentoonstelling verder naar de National Gallery of Ireland in Dublin (24.02.2024 – 26.05.2024). 

Themanummer Krasse Koppen - Bruegel, Rubens en Rembrandt

Tentoonstellingen in hetzelfde museum