FAÇADE is een uitnodiging aan drie kunstenaars om elk een werk te maken dat zes maanden lang de enorme gevel zal bekleden van de toekomstige showroom van het museum. Laure Prouvost, die in Molenbeek woont en werkt, opent de reeks met een compositie van beelden en boodschappen gericht aan de stad en haar inwoners. In haar betoverende, immersieve installaties vermengt Prouvost film, beeldhouwkunst, objets trouvés, performance en taal. Ze roept persoonlijke herinneringen op maar gebruikt ook artistieke en literaire referenties, en elementen van fictie. Lineaire verhaallijnen worden verstoord en verwachte associaties tussen woord, beeld en betekenis sneuvelen.
Naast Laure Prouvost werden ook Anne-Mie Van Kerckhoven (september 2023 - maart 2024) en Tarek Lakhrissi (maart - september 2024) gevraagd een façade te realiseren.
KANAL ONTHULT WERK VAN 1000M² VAN LAURE PROUVOST
De bouw van KANAL-Centre Pompidou is volop aan de gang. De steigers voor de voormalige Citroën-showroom inspireerden tot een nieuwe reeks kunstwerken in de openbare ruimte. FAÇADE nodigt drie kunstenaars uit om de voormalige glazen vitrine volledig in te pakken. Gedurende zes maanden zoekt elk werk - met een omvang van meer dan duizend vierkante meter zonder twijfel het grootste van Brussel - op een eigenzinnige manier connectie met de stad.
Laure Prouvost werd gevraagd de reeks te openen. Voor de eerste FAÇADE bedacht de kunstenares een werk waarin bloemen en planten uit het skelet van de showroom bloeien, waardoor een post-apocalyptische tuin ontstaat. Hier en daar in de krioelende flora verschijnen wulpse vormen en tentakels, onder wapperende vlaggen met slogans. Aan de uiteinden van de stengels verstrengelen twee bloemen boven de woorden we belong.
Planten in volle bloei en sensuele, vrouwelijke lichaamsdelen roepen transformatie en vernieuwing op. De slogans richten zich rechtstreeks tot het publiek, lokken gedachten en wensen uit, roepen op tot actie. Prouvost speelt met taal en betekenis. Haar slogans combineren soms verschillende talen, zoals "soon oui will swim in het kanal". Ieders dromen worden in één enkele, meertalige stem uitgedrukt. Het beeld straalt optimisme en hoop uit. Het zoekt een andere definitie voor de publieke ruimte en verbeeldt een zachtere toekomst. De mens is er in harmonie met de natuur, in een samenleving waar iedereen zijn plaats heeft.
Prouvost staat bekend om haar meeslepende en betoverende installaties waarin film, sculptuur, gevonden voorwerpen, performance en taal samenkomen. De kunstenares is geïnteresseerd in emancipatie, globalisering en ecologie, thema's die zij steeds op een conceptuele en poëtische manier aansnijdt. In haar werk combineert Prouvost persoonlijke herinneringen, artistieke en literaire verwijzingen en elementen van fictie. Door middel van taal prikkelt ze de verbeelding, om met humor lineaire verhalen en de verwachte associaties tussen woorden, beelden en betekenis te verstoren. Een sinaasappel symboliseert de liefde, een stuk brood staat voor werk, een octopus voor de aarde. De elasticiteit en kracht van het geschreven woord staan centraal in Prouvosts aanpak, waarbij woorden de symboliek worden waarmee het publiek zijn eigen mentale beelden vormt.
Het monumentale werk van Laure Prouvost wordt aan het publiek voorgesteld op 25 maart. Een parade met marching band, koorleden van Singing Molenbeek en Majoretteketet trekt om 16u van het Sint-Katelijneplein naar Sainctelette, spandoeken in de aanslag. Woorden schreeuwen in alle talen hoopvolle boodschappen uit het oeuvre van de kunstenares. Of komen uit de koker van buurtbewoners, die zich tijdens schrijfateliers met Laure Prouvost en auteur Leïla El-Mahi lieten onderdompelden in Prouvosts betoverende wereld.
Laure Prouvost woont en werkt in Brussel (Molenbeek). In 2019 vertegenwoordigde ze Frankrijk op de 58e Biënnale van Venetië. In 2013 won ze de prestigieuze Turner Prize.