Acht hedendaagse kunstenaars gaan na hoe technologie en spiritualiteit vandaag met elkaar verweven zijn. Grootschalige installaties zoals die van het Londense collectief Keiken en immersieve omgevingen peilen naar ons groeiend verlangen naar verbindingen tussen individuen en gemeenschappen. De werken weerspiegelen de fundamentele rol die virtuele interfaces tegenwoordig spelen in de manier waarop wij emoties voelen en onze spiritualiteit, liefde en intimiteit ervaren.
Keiken is een kunstenaarscollectief, mede opgericht door Tanya Cruz, Hana Omori en Isabel Ramos in 2015. Ze zijn gevestigd tussen Londen en Berlijn en hebben een gemengde diasporische achtergrond (Mexicaans / Japans / Europees / Joods).
Keikens verzameltitel is ontleend aan het Japanse woord voor ervaring; de geleefde ervaring is een idee in de kern van hun praktijk. Ze bouwen en verbeelden samen een Metaverse om nieuwe structuren en manieren van bestaan te simuleren en mogelijke toekomsten te testen. Het metaverse is een volledig meeslepende virtuele ruimte van meerdere werelden waardoor Keiken de architecten en medewerkers van de toekomst kan worden. Het metaversum doorboort onze percepties van de werkelijkheid en tart alles wat we weten.
Keiken creëert deze speculatieve werelden door middel van film, gamen, installatie, Extended Reality (XR), blockchain en prestaties. Via deze verschillende media onderzoeken ze hoe maatschappelijke introjectie de manier bepaalt waarop we ons voelen, denken en waarnemen.