Huisillustrator Stien Van Kerckhoven tekent in elk tijdschrift haar antwoord op onze vraag: laat je inspireren door één zin uit een artikel. Ditmaal kiest ze voor een zin uit Zonovergoten - zomer in de kunst.

Het artikel Zonovergoten - zomer in de kunst loopt over van zinnen waar een illustrator op jacht naar inspiratie warm van wordt. Het beschrijft de evolutie in de representatie van de zomer in de kunst, en dus ook welke plaats de seizoenen innemen in het dagelijks leven.

De zin ‘onder een zinderende zon genieten burgers van hun zondagsrust’ spreekt tot de verbeelding. In het artikel schittert de zon in impressionistische waterlandschappen, wordt er gezwommen en gespeeld in weelderig groen. Heerlijk!

Stien Van Kerckhoven

Voorbereidende schets

Plots bevind ik me weer in de aanschuifrij aan de zwemvijver in het Boekenbergpark. Het is 19 juli 2022 en Antwerpen voelt bij 40°C aan als een oven van beton. Een kwartier lang kunnen we genieten van de verkoeling van het water voor we weer ruimte maken voor de volgende in de rij. Monet zou er toch wat zenuwachtig van geworden zijn.

We hebben de invloed van de seizoenen op ons dagelijks leven weten beperken, en voor velen lijkt het weer vooral van belang voor ons humeur en onze vrijetijdsplannen. Die comfortabele situatie komt echter onder druk te staan door de steeds extremere weersomstandigheden, waarvan de impact alsmaar moeilijker te negeren valt. Zelfs voor de burger die gewoon wil genieten van zijn welverdiende zondagsrust. 

In de illustratie wil ik die paradox tussen ontspanning en dreiging weergeven. De uitwerking ervan deed ik in acrylverf op papier.

Stien Van Kerckhoven
onder een zinderende zon genieten burgers van hun zondagsrust