Huisillustrator Stien Van Kerckhoven tekent in elk tijdschrift haar antwoord op onze vraag: laat je inspireren door één zin uit een artikel. Ditmaal kiest ze voor een zin uit Machtig, eerlijk, aards. Op zoek naar beeldhouwer Jules Herbays.

Het vermoedelijk oudste kunstwerk, gevonden bij Tan-Tan in Marokko, dateert van vòòr 300.000 voor Christus. Diegene die daar toen dat zogenaamde Venusbeeldje vervaardigde had geen idee van wat kunst was, laat staan dat zijn handelingen als beginpunt ervan zouden gaan gelden.

Stien Van Kerckhoven Kleine Meesters

Schets

In de honderdduizenden jaren die volgden hebben ontelbare generaties kunstenaars hun leven gewijd aan hun werk, de grenzen van het mogelijke verlegd, revoluties ontketend en hun medemens tot tranen toe bewogen. Voor wie net als ik voorzichtige eerste stapjes in de artistieke wereld zet, is die erfenis zowel een vloek als een zegen. Werk dat ooit inspireerde om zelf te gaan creëren kan een onhaalbare lat leggen voor je eigen praktijk. Over het muurtje kijken naar het moois dat generatiegenoten in de wereld zetten, zaait twijfel over wat jij nog kan toevoegen.

Het is zoeken naar evenwicht tussen je laten inspireren en op je eigenheid terugplooien, naar vertrouwen dat ook jij je plaats kan en mag innemen in dit landschap. Van onschatbare waarde zijn daarvoor de momenten van ongehinderd spelen en experimenteren, waarin je vrij van angst kan opgaan in het doen van je eigen ding. Dat is wat gevierd wordt in deze illustratie.

Stien Van Kerckhoven Kleine meesters 2024
Vaak zijn het kleine meesters die het verhaal van de kunst op smaak brengen.
Eric Min
Uit: Machtig, eerlijk, aards. Op zoek naar beeldhouwer Jules Herbays
Stien Van Kerckhoven Kleine Meesters

De constructie buigt onder het gewicht van het beeld, technici zorgen voor versterking. Kunstenaars uit verschillende disciplines zijn aan de slag met of naast het beeld. De filmploeg zorgt ervoor dat een breder publiek kan meegenieten. Al die kleine meesters hebben hun essentiële rol - net zoals dit tijdschrift en u als toeschouwer - zonder wie de illustratie niet zou bestaan.