Nog tot einde mei loopt in het Caermersklooster restauratie I REVELATIE over de beëindigde restauratievan de buitenluiken van het Lam Gods, die ondertussen zijn teruggekeerd naar de Sint-Baafskathedraal. De restauratiecampagne startte in oktober 2012 toen de panelen werden overgebracht naar een speciaal gebouwd atelier in het Gentse Museum voor Schone Kunsten. Het scenario was uitgestippeld op basis van vooronderzoeken. Niemand vermoedde toen welke revelatie de buitenluiken in petto hadden.
Met klare teksten en goed gekozen beeldmateriaal van voor, tijdens en na de restauratie beleeft men in het Caermersklooster de ontdekkingstocht die de restaurateurs van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium tot bij de echte Van Eyck bracht. Hoe gingen ze te werk? En welke wetenschappelijke technieken gebruikten ze om hun observaties te bevestigen? De tentoonstelling toont chronologisch de verschillende stappen en beslissingen die hebben geleid tot de 'revelatie' van het gesloten veelluik.
Het begint bij het weghalen van de dikke sluier vergeeld vernis. Er werd beslist niet enkel de vele vernislagen van na de restauratie van 1951 te verwijderen, maar ook de oudere gedegradeerde vernissen. Men ziet hoe de buitenpanelen tijdens dit restauratieproces stilaan hun schoonheid prijsgeven. De vernisafname legde oude retouches bloot en vooral ook nooit eerder opgemerkte overschilderingen. Op schermen wordt duidelijk gemaakt hoe macro-XRF scans, de nieuwe methode van röntgenfluorescentie scanning ontwikkeld door de Universiteit Antwerpen, de restaurateurs hielpen om de omvang van de overschilderingen te bepalen en om de toestand van de verborgen originele verflaag te evalueren. Er kwam ook de 3D microscoop van de Universiteit Gent aan te pas om inzicht te krijgen in de dikte van de overschilderingen.