Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten is Europees koploper met de introductie vanaf 1 maart van een nieuwe vorm van publieksbegeleiding: de Gallery Guide, lees de audiogids. Andere musea die er in de komende maanden mee zullen werken zijn: de National Gallery in Londen, de National Gallery of Ireland, het Vaticaan en het Mauritshuis te 's Gravenhage.
Nieuwe technologie voor oude meesters
Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, Antwerpen
De audiogids is een handzaam apparaatje dat elke bezoeker van de vaste collectie voortaan in de hand wordt gestopt. Hij of zij kan via de hoofdtelefoon informatie opvragen over ruim 200 schilderijen en sculpturen. In tegenstelling tot de oudere apparaatjes hoeft de bezoeker geen vast parcours meer te volgen. Door het nummer in te toetsen van het kunstwerk en daarna op Start te drukken wordt per object de beschikbare informatie opgevraagd. Op een verlicht schermpje verschijnt de naam van de kunstenaar, de titel van het werk en eventueel het jaartal. De bezoeker kan zo alle informatie beluisteren die op de CD-Rom werd geplaatst. Hij bepaalt zelf wat hij wanneer wil zien en beluisteren, hoe lang en hoe vaak hij de informatie wil herhalen.
Het systeem is ontwikkeld en geleverd door de Engelse firma Arts Communication & Technologie. De CD-Rom die in het toestelletje gebruikt wordt, zorgt voor een uitstekende geluidskwaliteit en heeft een opslagcapaciteit van ca. 300 uur. Het braille schrift boven de cijfers maakt het mogelijk voor slechtzienden de Gallery Guide te bedienen en door slechthorenden ( met gehoorapparaat) is de tekst dankzij de hoge geluidskwaliteit en de hoofdtelefoon over beide oren uitstekend te horen. In de nabije toekomst zal voor doven alle informatie te lezen zijn op het schermpje.
In volgende stadia wordt de bestaande informatie nog uitgebreid en aangevuld met: commentaren op nog eens 150 schilderijen en beelden, een rondleiding van 45 minuten langs de hoogtepunten uit de collectie, een rondleiding voor kinderen, nog meer talen en biografische gegevens over de kunstenaars. Technisch is het bovendien mogelijk om muziekfragmenten aan de tekst toe te voegen.
En er is nog! Met de Gallery Guide behoren onverstaanbare gidsen voortaan tot het verleden. De gids krijgt een zendertje mee met een kleine microfoon, afgesteld op een bepaalde frequentie. Hij of zij hoeft nu maar heel zachtjes meer te spreken om zeer duidelijk verstaanbaar te zijn tot op 50 meter. Zo hinderen grote groepen bezoekers elkaar totaal niet.