In 1990 vond het Gentse Museum voor Industriële Archeologie (MIAT) een onderkomen in de voormalige katoenspinnerij Desmet-Quérier, gelegen in het Gentse stadscentrum. 

Gentse Museum voor Industriële Archeologie (MIAT)

Met de opening van de nieuwbouw op 22 septem­ber zet het MIAT een belangrijke stap in zijn groei naar een volwaardig museum. De nieuwbouw komt op de plaats van de voormalige directeurswoning en een vroegere fabrieksvleugel. Via een traptoren (met lift) kan de bezoeker naar alle niveaus in het museum. 

Het nieuwgebouwde ontvangstgebouw herbergt de publieksgerichte ruimtes: ontvangstbalie, museum­winkel, cafetaria ... Tegen het voorjaar 1995 moet de eerste permanente opstelling een feit zijn. "Ons industrieel verleden van 1750 tot 2000" biedt dan een overzicht van de evolutie van de industriële maatschappij. Het produceren in een fabriek wordt getoond aan de hand van "De Katoen­fabriek". In de "Machinegalerij" krijgt men een idee van transport, distributie en verkoop. De evolutie van arbeid, consumptie en vrije tijd krijgt een plaats op de benedenverdieping. 

In afwachting kan men in het MIAT drie tijdelijke tentoon­stellingen bezoeken. 

  • "Uitvindingen" biedt een overzicht van tientallen uitvindingen en ontdekkingen en laat zien hoe de mens zijn "eigen wereld" heeft uitgevonden.
  • "Kinderarbeid van 1800 tot 1914" focust op de schrijnende en vaak onmenselijke arbeidsom­standigheden waarin talrijke kinderen hun jeugd door­brachten. 
  • Tenslotte wordt met de expositie "Aspecten van het dagelijks leven, van eerste industriële revolutie tot industriële archeologie" ingegaan op woon- en leefomstandigheden, comfort en luxe, mode en kleder­dracht. 

Praktisch

MIAT, Museum van de Industriële Archeologie, Gent. Open vanaf 23 september

Download hier de pdf

MIAT opnieuw open.pdf