Léon Spilliaert, Vrouw bij de zee, Inv.nr. 2696, Collectie KMSKA - Vlaamse Gemeenschap

 

Léon Spilliaert, Vrouw bij de zee, Inv.nr. 2696, Collectie KMSKA - Vlaamse Gemeenschap

Het KMSKA presenteert hedendaagse kunst in dialoog met eigen collectie

Welke werken van hedendaagse Belgische en internationale kunstenaars zouden jullie in je stoutste dromen toevoegen aan de permanente collectie van het KMSKA? Die uitdagende vraag stelde het KMSKA aan de curatoren. Hun antwoord beleef je in twee edities van What’s The Story? Een boeiende zoektocht naar de kunst van vandaag die mensen raakt, verrast en bevraagt. Verwacht je aan een intrigerende exploratietocht doorheen de lege Ensor-zalen. Waar je misschien wel oog in oog komt te staan met de meesterwerken van de Ensors van morgen.

What’s the Story? bestaat uit twee edities, waarin steeds drie verschillende verhalen worden verteld. In Deel I komen de universele thema’s ruimte, tijd en macht aan bod. Schilderijen in klein formaat van Jean Brusselmans zijn het vertrekpunt in zaal Ruimte. Zijn werk is een blijvende inspiratie voor beeldhouwer Mark Manders. Raoul De Keyser verkent het beeldvlak met lijnen, kleuren, vlakken en patronen. Zo begrenst en fragmenteert hij de ruimte. Hij is op zijn beurt een inspiratiebron voor Koen van den Broek die het stedelijk landschap op doek weergeeft met behulp van wegenverf. In de tweede zaal draait alles om tijd: eindige, oneindige, reële en gemanipuleerde tijd. Rondom Léon Spilliaerts Vrouw bij de zee en Rik Wouters’ Rustende Vrouw zie je intieme videowerken van Chantal Akerman en David Claerbout waarin ze beiden spelen met het langzaam beleven van tijd.    

Uitgaande van het Portret van Norbertus van Couwerven door Katharina Pepijn, sluit de expo af met een reflectie op macht en de ongelijkheden tussen mannen en vrouwen. Het was in de 17de eeuw uitzonderlijk dat een vrouwelijke kunstenaar de kans kreeg om een portret te schilderen van een belangrijke geestelijke. Pepijn maakte een meesterlijk portret, maar verdween nadien uit de geschiedschrijving. Dat het KMSKA enkel dit schilderij van Pepijn bezit, illustreert de discriminatie van de kunstenares.  Het schilderij hangt naast werken van Thomas Houseago, Matthias Dornfeld en George Condo waarin ze de macht van de man duidelijk in vraag stellen. 

“We kozen er bewust voor om met verschillende thema’s te werken. Zo krijgt elke zaal een eigen karakter, een eigen vorm van gesprek, een eigen verhaal. Samen met co-curator Erno Vroonen stelden we de thematische ensembles op een vrije, associatieve manier samen. De interpretatie van de kunstwerken is dus niet in steen gebeiteld. We nodigen bezoekers uit om zelf verbanden te leggen en zelf te ontdekken welke verhalen er achter de kunstwerken schuilgaan.” – Nico Van Hout, hoofd collecties KMSKA. 

Deel II van de expo opent op 28 november. Hierin komen drie andere thema’s aan bod: leven en dood, verleiding en storytelling. Werken van Jacob Jordaens, Jan Massijs en Constant Permeke uit de museumverzameling treden dan in dialoog met Evelyne Axell, Maen Florin, Kati Heck, Jozef Legrand, Rinus Van de Velde, Anne-Mie Van Kerckhoven en Liliane Vertessen. 

De expo What's the story? loopt in twee edities in de Ensorzalen:

  • Eerste editie: 16 augustus 2024 tot en met 15 november 2024 
  • Tweede editie: 28 november 2024 tot en met 9 februari 2025

Tentoonstellingen in hetzelfde museum