De Bengaalse fotograaf Turjoy Chowdhury gebruikt zijn fotodocumentaire stijl om het actuele en prangende thema van de Rohingya-vluchtelingen onder de aandacht te brengen in de fototentoonstelling Born Refugee - A Rohingya story.
De Rohingya zijn een islamitische etnische minderheid in Myanmar, het voormalige Birma in Zuidoost-Azië, een hoofdzakelijk boeddistisch land. Ooit waren ze met 1, 1 miljoen mensen, maar ze worden al zeer lang gediscrimineerd en onderdrukt. De voorbije jaren is het geweld tegen hen ontspoord met als dieptepunt een grote militaire actie in 2017 die een vluchtelingenstroom van meer dan 750 000 mensen op gang bracht, voornamelijk naar buurlanden Bangladesh en India. In beide landen is er geen adequate opvang en hebben de vluchtelingen weinig tot geen rechten. Dagelijks worden er tientallen baby’s geboren, die staatloos zijn en dus een leven zonder burgerschap tegemoet gaan. Dit betekent dat ze geen toegang hebben tot onderwijs, gezondheidszorg en de arbeidsmarkt.
Chowdhury portretteert in pure, van drama ontheven, kleurrijke beelden mensen op de vlucht, vrezend voor hun leven, mishandeld en misbruikt. Hij toont ook pasgeboren baby’s, onschuldige slachtoffers van een conflict waar zij niet voor gekozen hebben. Hij roept vragen op over identiteit en wat het betekent om mens te zijn. Wat definieert juist een mens en wat betekent het begrip vluchteling? Zien we een schattige pasgeboren baby of een vluchteling?