In de beeldende kunst is samenwerking vaak ondergeschikt gemaakt aan het geromantiseerde idee van het individuele artistieke genie. De collectietentoonstelling Together – Collaborative Art Practices daagt de mythe van de solitaire kunstenaar uit en onderzoekt de unieke dynamiek van collectieve creativiteit en hoe deze de artistieke productie beïnvloedt.
Al in de tijd van Leonardo Da Vinci en Peter Paul Rubens hadden kunstenaars werkplaatsen waar leerlingen en assistenten een centrale rol speelden in de creatie van kunstwerken, zij het vaak anoniem. Later in de kunstgeschiedenis verkenden kunstenaars nieuwe manieren van samenwerking en vormden ze groeperingen als De Stijl, de Surrealisten en Dada. Hoewel deze bewegingen collectieve idealen omarmden, bleven individuele praktijken grotendeels bestaan. De Stijl bijvoorbeeld, met figuren als Piet Mondriaan en Theo van Doesburg, streefde naar een gemeenschappelijke visuele taal, maar behield individuele expressies.
Vandaag nemen kunstenaarscollectieven als Guerrilla Girls en Forensic Architecture een belangrijke plek in de kunstwereld in, waar ze zich vaak bezighouden metcomplexe sociale, politieke en culturele kwesties. In tegenstelling tot het individuele perspectief van de solokunstenaar omarmen ze bewust een collectief ethos.
Deze tentoonstelling toont kunstwerken uit de S.M.A.K.-collectie die tussen 1959 en 2021 werden gecreëerd door collectieven, kunstenaarsduo's of eenmalige samenwerkingsverbanden, maar ook werken die opzettelijk werden ontworpen om andere kunstwerken te faciliteren. De tentoonstelling belicht het diverse landschap van artistieke samenwerkingsverbanden en wil het gangbare verhaal van de individuele kunstenaar uitdagen.