In een kleurrijke optocht rijden ridders te paard over de Grote Markt van Mechelen. Het is 1491 en een bijzondere bijeenkomst, het kapittel van de Orde van het Gulden Vlies, strijkt neer in de Dijlestad. De halsketting met de kleine gouden ramsvacht schittert bij elke ridder in de lentezon. Het is het symbool van een ridderorde die tot vandaag tot de verbeelding spreekt. Een teken van macht, maar ook van elitair denken, religie en politieke trouw.
In de tentoonstelling Ridders van het Gulden Vlies: een schitterende mythe ontrafeld herbeleef je de bijeenkomst van de ridders in 1491, een van de grootste en belangrijkste feestelijkheden uit de geschiedenis van Mechelen. Je maakt er kennis met de befaamde Bourgondische ridderorde aan de hand van een unieke reeks 15e-eeuwse wapenborden, speciaal gemaakt voor de bijeenkomst in Mechelen. Het is de eerste keer dat de 29 wapenborden na restauratie van zo dichtbij te zien zijn.
Deze expo ontrafelt de politieke intriges en samenzweringen in een van de vroegste Europese politieke allianties – en daarom door sommigen ook de voorloper van de Europese unie genoemd. Wil de EU zich daarmee in lijn van de grootse traditie van Bourgondische hertogen plaatsen? De Orde mag dan een voorloper zijn van de latere Europese Unie, willen we ze ook als model voor de toekomst?
In Museum Hof van Busleyden in Mechelen is een unieke reeks wapenborden onthuld na een restauratietraject van drie jaar. De schitterende reeks uit de Sint-Romboutskathedraal vormt het spektakelstuk van de openingsexpo van het vernieuwde museum, dat op zaterdag 24 februari de deuren heropent.
De tentoonstelling Ridders van het Gulden Vlies: een schitterende mythe ontrafeld geniet de Hoge Bescherming van Zijne Majesteit de Koning. De expo komt tot stand in samenwerking met stad Mechelen, provincie Antwerpen, Sint-Romboutskathedraal, Fondation Périer-D’Ieteren en mediapartners Knack, De Standaard en Klara. De tentoonstelling vindt plaats naar aanleiding van het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie (januari-juni 2024) en maakt deel uit van het programma van stadsfestival Construct Europe.