Sinds 2003 bekleedt de Contour Biennale voor Bewegend Beeld een bijzondere plaats in zowel het Belgische kunstenveld als ver buiten de landsgrenzen. Gericht op schermwerken, biedt de acht weken lange tentoonstelling in het centrum van Mechelen ook installaties, klankcreaties en podiumkunsten. Contour wordt geproduceerd en gepresenteerd door kunstencentrum nona. De 10de feesteditie loopt van 9 september tot 5 november 2023 en wordt gecureerd door Auguste Orts.
Locaties C0N10UR
C0N10UR maakt gebruik van gevestigde tentoonstellings- en vertoningsplekken in het stadscentrum. De bezoekers worden kwalitatieve kijkomstandigheden aangeboden bij het Museum Hof van Busleyden, kunstencentrum nona en Cinema Lumière. Dit korte, heldere wandeltraject tussen locaties stelt in staat om de hele biënnale in één dag te bekijken, te beluisteren en te ervaren. Dagelijkse filmvertoningen en éénmalige weekendprogramma’s met live arts en kunstenaarsgesprekken vervolledigen gedurende twee maanden de tentoonstelling. Via partnerschappen met argos centre for audiovisual arts (Brussel) en Kunsthal Extra City (Antwerpen) zullen precieze onderdelen van het Contour-programma ook buiten Mechelen plaatsvinden.
Over Auguste Orts
Auguste Orts is een Brussels productie- en distributieplatform dat in 2006 werd opgericht en momenteel geleid wordt door kunstenaars Herman Asselberghs, Sven Augustijnen, Manon de Boer, Anouk De Clercq en Fairuz Ghammam. Sinds jaren tonen en vertonen zij hun (audio)visuele werken in binnen- en buitenland. Vier van hen namen zelf deel aan de Contour Biënnale (De Clercq en de Boer in 2005, Asselberghs in 2009 en Augustijnen in 2003 en 2013). In het voorbije decennium groeide het platform uit tot een sterke pleitbezorger van de kunstenaarsfilm (artist’s moving image of AMI), in het bijzonder via hun internationale samenwerkingsinitiatief On & For Production and Distribution (2014-2021) dat steun genoot van het Creative Europe Programme of the European Union.
In C0N10UR zullen de vijf Auguste Orts-leden geen eigen werk tonen. In plaats daarvan willen zij inpluggen op het rijke, bestaande Belgische ecosysteem van filmkunstenaarspraktijken. Met uitnodigingen voor nieuwe film- en videowerken die ook na de Biennnale-weken een verder leven kunnen leiden, willen zij het bestaande veld duurzaam ondersteunen en verrijken. Orts kiest kordaat voor lokale verankering: de kunstenaars van uiteenlopende origines uitgenodigd om deel te nemen aan C0N10UR verblijven allemaal in België. Hedendaagse verscheidenheid is een cruciaal onderdeel van dit tentoonstellingsproject: een gezelschap van kunstenaars en kunstwerken waarin verschillende generaties kunnen samenkomen en diverse vormen en formaten van het bewegend beeld deel kunnen uitmaken van het gesprek.