De eerste editie van Hold the Space toont gloednieuw werk van beeldend kunstenaar Yemo Park, resident in het Frans Masereel Centrum in 2024. Park staat bekend om haar sculpturale objecten en multimedia-installaties. Haar werk onderzoekt artistieke autonomie, onbewuste productiviteit en zelfvoortplanting door het opzetten van fictieve bedrijven.
Voor Hold the Space presenteert Park Breadwinning, een suggestieve installatie geïnspireerd door ballendoolhofpuzzels voor kinderen en het aangrijpende beeld van duiven die verstrikt raken in weggegooid brood. Dit onbedoelde leed—waarbij de duiven zichzelf niet kunnen bevrijden van de ‘brood-halskettingen’ en afhankelijk zijn van natuurlijke elementen zoals regen—vormt de kern van het werk. De installatie is gebaseerd op een foto die Park in 2015 maakte van een vastzittende duif. De foto groeide uit tot een persoonlijk symbool dat haar deed denken aan de strijd van haar grootmoeder met Parkinson, en het onvermogen om volledig in haar eigen lichaam aanwezig te zijn.
De installatie begint met de foto, die als achtergrond in een vitrinekast wordt gepresenteerd. Op de voorgrond heeft Park een sculpturale plaat ontworpen met een doolhofachtige structuur: stukjes brood met gaten nodigen uit tot interactie, terwijl een klein duivenfiguurtje door het doolhof beweegt en onvermijdelijk in de gaten valt. Dit interactieve element benadrukt de cyclus van verstrikking en strijd. Boven de vitrine hangt een tak, als symbool van vluchtige opluchting, een moment van rust voordat je terugvalt in de cyclus van het leven.
Daarnaast creëerde Yemo Park als editie een unieke klok, hier in beperkte oplage beschikbaar. Elke klok heeft een duif als uurwijzer en een stuk brood als minutenwijzer, met een normale wijzer voor de seconden. Eén keer per dag lijkt de kop van de duif vast te zitten in het brood, om vervolgens langzaam los te komen naarmate de tijd vordert. Elke editie van de klok is anders, met steeds een andere duif en een ander soort brood.
Hold the space
Het langlopende project Hold the Space, dat samenvalt met de bouw van het nieuwe kunstenaarspaviljoen, bestaat uit een reeks monografische interventies door alumni.
Elke twee maanden nodigt het Masereel Centrum een gewezen resident uit om nieuw werk te creëren in de ateliers, en een aangepaste presentatie uit te werken voor een speciaal ontworpen vitrine aan de voorkant van ons stergebouw.
Elke samenwerking resulteert zo in een unieke editie, gerealiseerd in een beperkte oplage van 10 exemplaren en exclusief verkrijgbaar in de bookshop. De verkoop van elke editie gaat rechtstreeks naar de kunstenaar.