Voormalige Demeurs papierfabriek

Voormalige Demeurs papierfabriek  

De eerste sporen van een papiermolen langs de Molenbeek in Neerdorp, Huizingen dateren uit 1568. De komst van de familie Demeurs, die de papierfabriek zes generaties lang exploiteerde van 1824 tot 1970, was cruciaal voor de bloei van de papierproductie in Huizingen. Bij de omschakeling naar mechanische productie bleef het water uit de Molenbeek steeds een belangrijke factor. Als keerzijde kreeg de natuur rondom de fabriek het echter hard te verduren: van stinkende rookwalmen tot afvalstoffen in het water. Na het opdoeken van de industriële activiteiten in 2003 volgde een lange periode van leegstand. De reconversie van de Manchestersite, genoemd naar de architecturale stijl van het centrale gebouw, naar een bedrijvenzone met een veelzijdig karakter is momenteel volop bezig. De voormalige papierfabriek wordt omgevormd tot evenementenruimte. Andere gebouwen worden vanaf eind 2024 onder handen genomen en zullen een brouwerij, een fitnessruimte en een nieuwe KMO-zone huisvesten. Park Neerdorp, een groen gebied op het terrein, waar de Molenbeek doorheen loopt, is sinds 2018 een aangename recreatieplek met rustpunten, een speeltuin, bruggen en wandel- en fietspaden.

KUNST, BELEVING EN NATUUR IN DE ZENNE VALLEI

Tussen 26 augustus, en 5 november 2023 hergist de kunst in al zijn vormen in Beersel, Sint-Pieters-Leeuw, Halle en de hele Zennevallei. Samen met het Vlaamse Randfonds en de culturele instellingen maken die gemeenten van de Zennevallei een creatieve smeltkroes. 

GIST is een nieuwe triënnale waar kunst, theater, literatuur, natuur, gastronomie en industrie elkaar ontmoeten op iconische locaties. Je peddelt, fietst en wandelt op je eigen ritme door ontsloten natuurgebied en industrieel erfgoed, van FeliX Art & Eco Museum naar Het huis van Herman Teirlinck, van kerk naar kanaal. 
 
Met GIST hergist kunst in al haar vormen: de veranderende omgeving van de kronkelende Zenne inspireert een dertigtal beeldende kunstenaars. Met Shifting Sceneries verkent het kunstenparcours verschillende veranderingen op het gebied van natuur, industrie en verstedelijking. Opkomende talenten en gevestigde waarden integreren kunstwerken op acht locaties, van groene omgevingen tot een fabriek, een sluis of een kerk. In het huis van Herman Teirlinck kan je werk ontdekken van Peter Terrin, Nils Verkaeren en Henk Visch. 

KUNSTENPARCOURS SHIFTING SCENERIES SAMENGESTELD DOOR CURATOR BENEDICT VANDAELE‍ 

“Tijdens mijn eerste wandelingen in de Zennevallei werd ik gegrepen door de veelheid aan impressies, door de diverse verhoudingen tussen natuur, industrie en verstedelijking.” - Benedict Vandaele 

De veranderende omgeving van de kronkelende Zenne inspireert een dertigtal beeldende kunstenaars, geselecteerd door curator Benedict Vandaele. Met als titel Shifting Sceneries verkent het kunstenparcours verschillende veranderingen op het gebied van natuur, industrie en verstedelijking. 

De deelnemende kunstenaars bevinden zich in verschillende fases van hun oeuvre en resideren zowel in de streek, in eigen land, als in het buitenland. 

Op basis van diverse linken integreren zowel opkomende talenten als gevestigde waarden nieuwe en bestaande kunstwerken op acht geselecteerde locaties, gaande van groene omgevingen tot een fabriek, een sluis, een kerk en culturele huizen als FeliX Art & Eco Museum en Het huis van Herman Teirlinck. 

Deelnemende kunstenaars : 

Alice Vanderschoot,Anna Burvenich,Anneke Eussen,Atelier Van Lieshout,Bart Lodewijks,Bloesem,Elias Cafmeyer,Fabian Seibert,Francesca Ferreri,Henk Visch,Honoré δ’O,Isabel Fredeus,Jan Detavernier,Kaat Van Doren,Laura Nsengiyumva,Léo Fourdrinier,Lobke Meekes,Lode Laperre,Maarten Vanden Eynde,Marjolijn Dijkman,Maxime Brigou,Nils Verkaeren,Peter Terrin,Renato Nicolodi,Rob Sweere,Strook,Suzette Bousema,Tina Gillen,Ugo Schiavi,Willem Boel.

Tijdens de triënnale GIST organiseert Het Herman Teirlinckhuis een reeks Zennegesprekken.

Tentoonstellingen in hetzelfde museum