In mei maakt Felix Timmermans zijn rentree door de grote poort. Boerenpsalm, misschien wel zijn beste boek, verschijnt dan in een heel nieuwe, geïllustreerde editie. De illustraties zijn van de hand van schilder Koen Broucke, schrijver Bart Van Loo schreef een woord vooraf, en achteraan in het boek vindt u ook nog enkele ongepubliceerde teksten over het boek van de hand van wijlen Gaston Durnez.
Bij de verschijning van het boek opent in het Jakob Smits Museum een Boerenpsalm-tentoonstelling, waar werk van Broucke, Timmermans en Smits te zien zal zijn.
Boerenpsalm verscheen in 1935. In tien hoofdstukken vertelt Timmermans het verhaal van Wortel, een boer die leeft in harmonie met de seizoenen, of die dat toch probeert te doen. Het boek brengt op bijna mythische manier het Vlaamse boerenleven in beeld, waarbij de relatie tussen de boer en het veld centraal staat. Voor Wortel is de natuur “de spiegel van de ziel”. Zijn leven is mooi, maar ook hard. De boer is heer en meester van het land, maar hij is er ook de slaaf van. Boerenpsalm is misschien wel de mooiste ode aan het landelijk leven die ooit in het Nederlands werd geschreven.