M toont in vijf zalen Alias, een grote onderzoekstentoonstelling over een groeiend fenomeen in de recente kunstgeschiedenis: fictieve kunstenaars. De tentoonstelling brengt zo’n 80 werken uit binnen- en buitenlandse openbare of privécollecties voor het eerst samen. Stuk voor stuk illustreren ze welke strategieën hedendaagse kunstenaars inzetten om fictie en realiteit te doen samenvallen, en hoe ze onze perceptie van de werkelijkheid in de war brengen.
In tijden van artificiële intelligentie, fake news of deepfake video’s worden we vandaag meer dan ooit geconfronteerd met de noodzaak om werkelijkheid op een kritische manier van fictie te onderscheiden. Maar in plaats van waan en feiten strikt van elkaar te differentiëren, laten sommige kunstenaars beiden net tegelijkertijd naast elkaar bestaan via hun fictieve alter ego’s. Ze creëren artistieke persoonlijkheden met een eigen biografie en stellen hun fictie voor als feiten.
In Alias zijn werken van kunstenaars samengebracht die opereren onder één of meerdere alter ego’s. Door een andere identiteit aan te nemen, raken kunstenaars bevrijd van gender- of culturele kwesties, van de regels van de kunstwereld en het kapitalistische systeem dat namen in merken verandert. Achter alle fictieve kunstenaars schuilt een welbepaalde context. Die bepaalt mee op welke manier hun fictie ingezet wordt en ook waarom. Welke strategieën schuilen achter fictieve kunstenaars? Ontwikkelen ze zich op het niveau van de kunstenaar zelf? Raken ze aan de kunstwereld of ontstaan ze als reactie op de samenleving?