Leuven, waar ideeën tot leven komen

Leuven

Leuven, je raakt eraan verknocht. Geen enkele stad in Vlaanderen spreekt zo tot de verbeelding als deze eeuwenoude universi­teitsstad. Wandel door een rijk historisch patrimonium. Geniet van een joviale, Bourgondische stadscultuur. Onderga de charmes van de creatieve geest die er werkt en leeft. Leuven, voor je 't weet, ben je verkocht.

Een brok geschiedenis

Al van in de Middeleeuwen beheerste Leuven de wereld van wetenschap en cultuur. Grote namen uit de geschiedenis· boekjes begroeten je va nop hun stenen sokkels in de gevelnissen van het stadhuis, een laatgotisch meesterwerk. Zoals Erasmus, Vesalius, Dirk Bouts, Elzevier, Mercator, Adrianus Vl...

Deze geest van creativiteit leeft in Leuven nog altijd, zowel op economisch, intellec­tueel als artistiek vlak. Getuigen hiervan zijn de nieuwe culturele festivals zoals het Artefact-festival, Kulturama, Klapstuk, ... Stadfestivals zijn gemeengoed geworden: Leuven was hierin een voorloper met zijn Beleuvenissen, Hapje Tapje, Marktrock.

De universiteit

De universiteit, één van de oudste en belangrijkste in Europa, zit verweven in het centrum. Haar fraaie bouwwerken bepalen het uitzicht van menig straat of plein.

Leuven

Premium stad

In Leuven zetelt lnterbrew. Het veredelde gerstenat Stella Artois van de grootste brouwerij ter wereld, gaat hier en elders over alle tongen.

Nergens anders, zo anders

Kuier of fiets door deze intimistische stad waar alles binnen wandelbereik ligt. De magistrale Sint-Pieterskerk overweldigt je op de Grote Markt. In het Groot Begijnhof hoor je je hart kloppen, en begrijp je meteen waarom Unesco deze oase van stilte en groen heeft uitgeroepen tot werelderfgoed. Een stad op mensenmaat die zich constant vernieuwt. De nieuwe architectuurprojecten getuigen hiervan.

Stadhuis

Het 15de-eeuwse stadhuis is een meester­werk van Brabantse laatgotiek. De raads­zaal en de prachtige salons zijn een bezoekje meer dan waard.

Groot Begijnhof

Groot Begijnhof (wereld erfgoed UNESCO) Meer dan 70 huisjes en conventen sieren het Groot Begijnhof. De meeste huizen dateren uit de 17de-eeuw. De Sint-Jan de Doperkerk is vroeg-gotisch.
Open: vrij toegankelijk Prijs: gratis

Sint-Pieterskerk

15de-eeuwse gotische kerk met schat­kamer. U vindt er o.a. twee meesterwerken van de Vlaamse primitief Dirk Bouts "Het Laatste Avondmaal" en "De marteling van de heilige Erasmus"

Download hier de pdf

Kunsttoer: Leuven er gezellig tussenuit.pdf