De tentoonstelling Gut Matters brengt de kernelementen van een vijf jaar durende onderzoekscyclus van kunstenaar Dani Bershan samen. De tentoonstelling omvat een installatie, een geluidswerk en een immersieve performatieve sculptuur. De sculptuur wordt tot leven gebracht door drie performers (Sara Leghissa, Roni Katz en Nattan Dobkin) en wordt tijdens de tentoonstelling zes keer gebracht. Daarnaast is er ook een publicatie, een reading group, een symposium en een Vrijdagavond met Dani Bershan.
You are a donut. The hole inside you is the world.
Gut Matters nodigt je uit om te luisteren naar je darmen. Het project gaat uit van het idee dat onze collectieve strijd — te midden van de voortdurende wereldwijde eco-bio-psycho-sociale crisis — eerder een gebrek aan metabolische capaciteiten en begrip weerspiegelt dan een gebrek aan informatie. Als hoeders van onze intuïtie, immuunsystemen, stemmingen en zelfs persoonlijkheden, zijn onze darmen manifestaties van onderlinge verbondenheid in een uitgeputte wereld.
Wat gebeurt er in een politieke omgeving waar conventionele ambities voor verbetering of herstel op losse schroeven staan, waar we de status quo niet meer kunnen verteren? Wat kunnen we leren door samen naar de uitwerpselen van onze beschaving te kijken? Door aandacht te besteden aan de complexe ecologieën en processen van de darmen? Wat onthullen ze over onze relaties met de aarde, met evolutie, met onzekerheid, liefde en verantwoordelijkheid? Kan het darmkanaal ons helpen om toegang te krijgen tot choreografieën van verbinding, deze te herinneren en uit te vinden? Het darmbioom, met zijn diversiteit en complexiteit, biedt een tastbaar voorbeeld van wat er in gaten gebeurt. Dit zijn geen lege ruimtes — ze zitten vol levenskracht en transformatie, conversie en nieuwe groei.
Gut Matters verkent de onzichtbare bacteriële verbindingen die ons verbinden met alles waar we mee samenleven. Het is een uitnodiging om je door de wereld te laten beroeren, om te oefenen in luisteren en aandacht te schenken aan de gaten in ons leven. In deze tijden van uitsterven vraagt het project ons om na te denken over hoe we massa omzetten in energie en over het web van relaties dat deze processen in stand houdt of saboteert.
Onze metabolische capaciteiten weerspiegelen hoe we leven, liefhebben, doden en ons verbinden met elkaar en alle wezens op deze planeet. Ze herinneren ons eraan dat alles er toe doet — door en buiten ons. Ze dagen illusies van afgescheidenheid uit en nodigen ons uit om complexiteit, nederigheid en samenwerking te omarmen.
Bezoekers worden uitgenodigd in een tijdloze, immersieve ruimte om te resoneren met de materialen en na te denken over deze vragen.