Dani Bershan

Dani Bershan

De ten­toon­stel­ling Gut Mat­ters brengt de kern­ele­men­ten van een vijf jaar duren­de onder­zoeks­cy­clus van kun­ste­naar Dani Bershan samen. De ten­toon­stel­ling omvat een instal­la­tie, een geluids­werk en een immersie­ve per­for­ma­tie­ve sculp­tuur. De sculp­tuur wordt tot leven gebracht door drie per­for­mers (Sara Leg­his­sa, Roni Katz en Nat­tan Dob­kin) en wordt tij­dens de ten­toon­stel­ling zes keer gebracht. Daar­naast is er ook een publi­ca­tie, een rea­ding group, een sym­po­si­um en een Vrij­dag­avond met Dani Bershan.

You are a donut. The hole inside you is the world.

Gut Mat­ters nodigt je uit om te luis­te­ren naar je dar­men. Het pro­ject gaat uit van het idee dat onze col­lec­tie­ve strijd — te mid­den van de voort­du­ren­de wereld­wij­de eco-bio-psy­cho-soci­a­le cri­sis — eer­der een gebrek aan meta­bo­li­sche capa­ci­tei­ten en begrip weer­spie­gelt dan een gebrek aan infor­ma­tie. Als hoe­ders van onze intu­ï­tie, immuun­sys­te­men, stem­min­gen en zelfs per­soon­lijk­he­den, zijn onze dar­men mani­fes­ta­ties van onder­lin­ge ver­bon­den­heid in een uit­ge­put­te wereld.

Wat gebeurt er in een poli­tie­ke omge­ving waar con­ven­ti­o­ne­le ambi­ties voor ver­be­te­ring of her­stel op los­se schroe­ven staan, waar we de sta­tus quo niet meer kun­nen ver­te­ren? Wat kun­nen we leren door samen naar de uit­werp­se­len van onze bescha­ving te kij­ken? Door aan­dacht te beste­den aan de com­plexe eco­lo­gie­ën en pro­ces­sen van de dar­men? Wat ont­hul­len ze over onze rela­ties met de aar­de, met evo­lu­tie, met onze­ker­heid, lief­de en ver­ant­woor­de­lijk­heid? Kan het darm­ka­naal ons hel­pen om toe­gang te krij­gen tot cho­re­o­gra­fie­ën van ver­bin­ding, deze te her­in­ne­ren en uit te vin­den? Het darm­bi­oom, met zijn diver­si­teit en com­plexi­teit, biedt een tast­baar voor­beeld van wat er in gaten gebeurt. Dit zijn geen lege ruim­tes — ze zit­ten vol levens­kracht en trans­for­ma­tie, con­ver­sie en nieu­we groei.

Gut Mat­ters ver­kent de onzicht­ba­re bac­te­ri­ë­le ver­bin­din­gen die ons ver­bin­den met alles waar we mee samen­le­ven. Het is een uit­no­di­ging om je door de wereld te laten beroe­ren, om te oefe­nen in luis­te­ren en aan­dacht te schen­ken aan de gaten in ons leven. In deze tij­den van uit­ster­ven vraagt het pro­ject ons om na te den­ken over hoe we mas­sa omzet­ten in ener­gie en over het web van rela­ties dat deze pro­ces­sen in stand houdt of saboteert.

Onze meta­bo­li­sche capa­ci­tei­ten weer­spie­ge­len hoe we leven, lief­heb­ben, doden en ons ver­bin­den met elkaar en alle wezens op deze pla­neet. Ze her­in­ne­ren ons eraan dat alles er toe doet — door en bui­ten ons. Ze dagen illu­sies van afge­schei­den­heid uit en nodi­gen ons uit om com­plexi­teit, nede­rig­heid en samen­wer­king te omar­men.

Bezoe­kers wor­den uit­ge­no­digd in een tijd­lo­ze, immersie­ve ruim­te om te reso­ne­ren met de mate­ri­a­len en na te den­ken over deze vragen.

Tentoonstellingen in hetzelfde museum