Op 31 januari 2025 opent de nieuwe expo Compassion de deuren in het MAS. Medeleven voelen of tonen is eigen aan de mens en kent vele gezichten. Deze expo toont hoe dat doorheen vele tijden, culturen en levensbeschouwingen wordt getoond met onder meer schilderijen van Breughel en Géricault. Hedendaags werk van Ai Weiwei, Khaled Barakeh, Berlinde De Bruyckere en Stephan Vanfleteren plaatst er kanttekeningen bij.
Op welke manier tonen wij ons medeleven? Wat drijft ons om dit te doen? Wie zien we als goede voorbeelden? En wat als de opvattingen botsen? Of als de idealen onhaalbaar zijn? De expo Compassion gaat over de behoefte van de mens om anderen te helpen. Het is maatschappelijk een veelbesproken thema. Het MAS nodigt zijn bezoekers uit om stil te staan bij de soms moeilijke vragen die het thema oproept.
Kunst en compassie
Een Breughel met de zeven werken van barmhartigheid, een Japanse prent die toont hoe je zieken kan helpen, een Congolees beeld van een genereuze vrouw, een Tibetaanse gebedsmolen met een medevoelende mantra en een mummiewindsel met de weging van de goede daden van de overleden ziel. Het zijn slechts enkele objecten die illustreren hoe de mens anderen wil helpen en bijstaan.
Maar medeleven is niet altijd vanzelfsprekend. Hedendaagse kunstenaars Ai Weiwei, Khaled Barakeh en Berlinde De Bruyckere en straatkunstenaar Meek tonen hoe het ook kan ontbreken of ze wekken het gevoel ervan net op.
Meerdere kunstenaars maakten voor de expo nieuw werk. Fotograaf Stephan Vanfleteren legde de essentie van de werken van barmhartigheid vast in eigentijdse stillevens. Papierkunstenares Annita Smit maakte een ‘reddingsboei’ van vele solidariteitsaffiches. Fotografe Lieve Blancquaert interviewde mensen in Antwerpen over medeleven. Haar film geeft een hedendaags beeld van de vele verschillende perspectieven op dit gevoelige thema.
Afbeelding: Brueghel, Zeven werken van barmhartigheid, Collectie KMSKA - Vlaamse Gemeenschap