Pamele was een middeleeuws stadje dat zich tegenover Oudenaarde langs de rechteroever van
de Schelde ontwikkelde. In 1543 verloor het zijn wettelijke identiteit en werd het door de buren
opgeslorpt. Om vandaag Pamele vanuit Oudenaarde te bereiken, moet je nog steeds de Schelde
oversteken. Een belevenis, niet alleen omdat je de moderne ophaalbrug over moet, maar vooral
omdat je onmiddellijk geconfronteerd wordt met de absolute parel uit een reeks statige heren
huizen die dit stadsgedeelte siert: het Huis de Lalaing, een 17de-eeuwse patriciërswoning.
Het Huis de Lalaing in Oudenaarde
De naam van Lalaing is afkomstig van de 16de-eeuwse stadsgouvemeur. De bouwgeschiedenis is niet helemaal duidelijk. In ieder geval staat vast dat het huidige, L-vormige grondplan in verschillende fasen tot stand kwam.
In de eerste helft van de 18de eeuw onderging het huis een grondige interieuraanpassing die tot op vandaag heel het karakter van het gebouw bepaalt. Uit deze periode stammen wellicht alle versieringen in stucwerk met rococomotieven. Ook de gevel aan de straatkant onderging wijzigingen. De vensters werden vergroot, het raamwerk gemoderniseerd, de bovenmuren kregen een fronton en de gevel werd met pleisterwerk bekleed. In de eerste helft van de 20ste eeuw voegde men aan het interieur diverse versieringen toe: onder meer het Chinese salon en een paar schoorstenen die men uit andere gebouwen had gehaald.
Als geheel biedt het Huis de Lalaing een mooi beeld van een grote herenwoning die in de loop der tijden verschillende keren werd aangepast. De huidige decoratie, hoofdzakelijk in rococostijl, illustreert treffend de zin voor sierlijkheid en interieurkunst die deze periode karakteriseerde.
De huidige renovatiewerken, door de Stad Oudenaarde uitgevoerd, kaderen in de toekomstplannen die het stadsbestuur koestert om het Huis de Lalaing uit te bouwen tot een heus Textielcentrum. En eigenlijk staat dit huis al een hele tijd in het teken van textiel, meer bepaald van het tapijtweven: het kunstambacht waardoor Oudenaarde wereldfaam geniet. Het eigen restauratieatelier van historische wandtapijten is er gevestigd sinds 1984. De resultaten van dit conservatie- en restauratiewerk vallen te bewonderen in de prachtige Lakenhalle van het Oudenaardse stadhuis waar tijdens het toeristische seizoen de collectie wandtapijten is tentoongesteld. Aan het restauratieatelier is tevens een educatieve zaal verbonden waar het volledige proces van conserveren en restaureren in beeld wordt gebracht.
Daarnaast vindt ook het weefatelier van de v.z.w. Vlaamse Ardennen Schilders-Ateliers (V.A.S.A) een geschikt onderkomen in het Huis de Lalaing. Deze vereniging had in 1979 een atelier opgericht met het doel de tapijtweefkunst in en om Oudenaarde opnieuw tot leven te brengen. Daartoe werden, in nauwe samenwerking met het stadsbestuur, initiatiecursussen georganiseerd en werd het realiseren van weefwerk, naar eigen ontwerp of naar dat van kunstenaars, in de kijker gezet. De nieuw geweven wandkleden van V.A.S.A. hangen in het Huis de Lalaing tentoongesteld.
Maar de Stad Oudenaarde wil ook in de toekomst blijven werken aan de realisatie van het Textielcentrum. De vorig jaar aangekochte verzameling kunstvoorwerpen uit het voormalige weefatelier van Elisabeth de Saedeleer moet er volledig tot haar recht komen, samen met ander modem en hedendaags textiel dat te zien zal zijn in tijdelijke tentoonstellingen. Als voorbereiding op de grote tentoonstelling van Oudenaardse Historische Wandtapijten gepland in 1999 wordt enorm veel opzoekingswerk verricht. De neerslag daarvan zal in het Huis de Lalaing een plaats krijgen in een documentatiecentrum dat voor iedereen toegankelijk zal zijn.
Het restauratieatelier, de educatieve zaal, het weefatelier van V.A.S.A., de tentoonstellingen van modem en hedendaags textiel én een documentatiecentrum onder één dak, zullen het indrukwekkende Huis de Lalaing aan de overkant van de Schelde in Oudenaarde nog meer uitstraling geven.
Praktisch
Huis de Lalaing
Restauratieatelier Historische Wandtapijten Weefatelier V.Z.W. VASA
Bourgondiëstraat 9, 9700 Oudenaarde, (055/31.48.63)