Wie uitgebreid wil kennismaken met de archeologische site van Ename en de ontelbare andere culturele en historische bezienswaardigheden van Oudenaarde en omgeving, kunnen wij de "Citytrip Oudenaarde" van Toerisme Oost-Vlaanderen aanbevelen.
Kunsttoer - Citytrip Oudenaarde en Ename
U overnacht in één van de charmante Oudenaardse hotels. In het prachtige, laatgotische stadhuis kunt u een unieke zilvercollectie bewonderen. Wereldberoemd is de verzameling Oudenaardse wandtapijten, de befaamde "verdures". In het huis De Lalaing werkt een vermaard team van specialisten aan de restauratie van de wandtapijten. Oudenaarde is ook de schuimende bierstad van Oost-Vlaanderen. Anderhalve eeuw geleden waren er nog een dozijn brouwerijen actief. Daarvan zijn er nu nog vier over: Clarysse, Cnudde, Liefmans en Roman. Zij zetten de eeuwenoude traditie van de "Oudenaardse Bruinen" in alle (h)eerlijkheid voort.
Het Centrum Ronde van Vlaanderen is meer dan een museum van de nieuwste generatie. Het opende begin dit jaar zijn deuren en dompelt de bezoekers onder in de sfeer van "Vlaanderens Mooiste" wielerklassieker. De rondgang door het museum is opgevat als een persoonlijke beleving van een dag Ronde van Vlaanderen. Elke bezoeker kruipt zelf in de huid van een wielerkampioen.
Het Ename 974-project. Waar de toekomst het verleden ontmoet
In Ename vertellen het bos, het museum, de kerk en het archeologisch park samen één verhaal: een verhaal van duizend jaar leven op een plek die bij haar intrede in de geschiedenis eventjes hoge internationale ogen gooide. Ename verdedigde van 974 tot 1050 de belangen van de Ottoonse keizers. Daarna kwamen de benedictijnen monniken, die hier meer dan zeven eeuwen hun leven van metten, nonen en vespers leidden. Tot de Franse Revolutie de monniken verjoeg en de abdij met de grond gelijk werd gemaakt. De hamers van de negentiende-eeuwse slopers effenden door hun afbraakwerk het terrein voor de archeologen van vandaag.
Het stille groene dorp Ename aan de oevers van de Schelde heeft onverwacht veel te vertellen. Een herkenbaar, menselijk verhaal dat toch verrast, een lokale geschiedenis met universele ambities. Wie wil meereizen door de tijd, ontdekt hier een verleden dat dankzij de modernste technologieën de hand reikt aan de toekomst. In Ename, een ogenschijnlijk stil, groen dorp aan de mooie zoom van de Vlaamse Ardennen.
Provinciaal Museum t'Ename - Uit het leven gegrepen
In het Provinciaal Museum 't Ename stapt u binnen in duizend jaar geschiedenis. Het verhaal, een mengeling van emoties en informatie, is herkenbaar én vreemd. Het museum laat je deelnemen aan het dagelijks leven van heren en knechten, abten en lekenbroeders, gravinnen en archeologen. Zij zitten samen aan de gastvrije 'Feestdis van duizend Jaar' en vertellen de bezoeker honderduit over hun leven. Live en op verzoek van de toeschouwer.
Maar er is nog meer. Het museum herbergt een schat aan recente archeologische vondsten en virtuele realiteit, authentieke objecten en schitterende levensechte poppen, tot leven gebracht door beroepsacteurs en filmbeelden. Bezoekers kunnen zelf experimentele archeologie beoefenen. "Verboden niet aan te raken", luidt het in Ename. Dit alles met het grootste respect voor wat de wetenschap vertelt.
Het museum opende in september 1998 de deuren. Het bevindt zich op de historische dries van Ename, in een trotse negentiende-eeuwse herenwoning met een tuin die als beeldentuin is heringericht.
Sint-Laurentiuskerk - Byzantium in Ename
De Sint-Laurentiuskerk is het enige gebouw uit het 10de-eeuwse verleden van Ename dat overeind bleef. Slechts weinig vroeg-Romaanse kerken zijn in onze streken zo gaaf bewaard. Maar hier is er meer aan de hand: dit is een keizerlijke kerk, die het prestige en de macht van haar bouwheer aan de rijksgrens bevestigt. In 1992 werd een merkwaardige vroeg 11de-eeuwse muurschildering blootgelegd, gemaakt in pure Byzantijnse stijl. De Sint-Laurentiuskerk staat naast het museum en dorpsplein. Ze domineert het beeld van Ename.
Het Provinciaal Archeologisch Park - Monnikenwerk
Op de rechteroever van de Schelde laat de Duitse keizer in Ename rond 974 een verdedigingspost bouwen. Aan de overzijde van de rivier lonken de Franse koning en zijn vazal, de graaf van Vlaanderen, immers naar dit gebied. In het spoor van de soldaten ontwikkelt zich een handelsnederzetting. Die evolutie wordt brutaal afgebroken als de graaf van Vlaanderen Ename in 1050 in handen krijgt en er op de ruïnes een benedictijnenabdij vestigt, om de rust te herstellen. De abdij zal meer dan 750 jaar het leven in Ename bepalen, tot de Franse revolutionairen haar afschaffen en de abdij een steengroeve wordt.
Nu voeren de archeologen op dit uitgestrekte terrein hun monnikenwerk uit. De grondvesten van de abdij en het oude havenstadje zijn blootgelegd. Dankzij het multimediale tijdvenster komt het labyrint van oude stenen tot leven. Bezoekers wandelen virtueel en met deskundige uitleg door de oude gebouwen.
Het Bos t'Ename - Enames groene geheugen
Op de valleiwand van de Schelde strekt zich ten zuiden van de dorpskern het bosgebied uit. Dat is langs het huidige wegtraject, van oudsher verbonden met het dorp en de abdij: bronnen zorgden voor drinkwater en bomen voor brandhout, akkers en weiden boden voedsel aan mens en dier. Wat het Bos t'Ename zo uniek maakt, is de combinatie van zijn ecologische rijkdom met de talrijke zichtbare sporen van een eeuwenlange menselijke bedrijvigheid.
Vanuit het museum leidt de gekasseide Kattenberg naar het Bos t'Ename. Het bewegwijzerde Mariette Tielemanspad, dat genoemd is naar een belangrijke schenkster, ontsluit aan de hand van aantrekkelijke paneelteksten de natuurwetenschappelijke waarde en de historische achtergrond van het gebied.