Wie in het buitenland op zoek gaat naar Vlaamse kunst komt vaak terecht in de grote bekende musea: het Prado in Madrid, het Kunsthistorisches Museum in Wenen, de Hermitage in Sint-Petersburg, de National Gallery in Londen... Maar ook in onverwachte landen en in kleinere steden zijn belangrijke collecties Vlaamse kunst aanwezig. Om die op het spoor te komen is de webstek van CODART de ideale start. Het is een van de beste gidsen naar kunst uit de Lage Landen op het internet.
Webstek: Vlaamse kunst wereldwijd
Bijna zeshonderd musea
CO DART is een wereldwijd netwerk van museumconservators die Nederlandse en Vlaamse kunst beheren. Het is een initiatief van het Instituut Collectie Nederland, een organisatie die zich bezig houdt met het Nederlands cultureel erfgoed. De meeste middelen van CODART komen van het Instituut Collectie Nederland, aangevuld met subsidies van de Vlaamse en Nederlandse ministeries van cultuur.
Onder de knop Museum Guide zitten 584 musea met markante verzamelingen Nederlandse en Vlaamse kunst, verdeeld over een vijftigtal landen: van Argentinië tot Japan, van Letland tot Zuid-Afrika. Met een directe link kom je terecht op de websites van die grote en kleine, bekende en onbekende musea.
In Frankrijk alleen zijn er in ruim vijftig steden en gemeenten musea met een collectie kunst uit de Nederlanden. Uit nieuwsgierigheid klikten we ook op Roemenië en kozen dan voor het Brukenthal Museum in Sibiu. Blijkt dat dit museum meer dan vierhonderd schilderijen uit de Lage Landen in de collectie heeft, van Jordaens, Brouwer, Breughel, Van Eyck, Memling, Teniers, de Momper, ter Brugghen ...
Tentoonstellingen ginder en hier
Al even interessant is de rubriek Exhibitions & Other Events. Hier vonden we meer dan dertig lopende en ruim tachtig komende tentoonstellingen met werk van Vlaamse en Nederlandse meesters. Het Paul Getty Museum in Los Angeles, bijvoorbeeld, organiseert van mei tot en met juli 2006 Ensor's Graphic Modernism. Die tentoonstelling wordt gevolgd door Rubens and his Printmakers en Rubens and Breughel: a Working Friendship (beide van juli tot en met september 2006). En het Getty Museum kondigt aan dat die laatste expositie nadien naar het Mauritshuis in Den Haag verhuist. Zo weten we ook wanneer de kunst uit de Nederlanden even terug naar huis komt. Wie de smaak te pakken heeft, kan kiezen voor Special Features, al is deze rubriek op het eerste zicht eerder iets voor de initiatiefnemende curatoren, met bijvoorbeeld de voorstelling van een bibliografie van Russische collectiecatalogi met kunst uit Vlaanderen en Nederland.