Site under construction

Na meer dan een eeuw van verzamelen en tentoonstellen, kon het Museum voor Schone Kunsten - de Grande Dame van de Gentse Musea - wel een facelift gebruiken. Om aan de eisen van de 21e-eeuwse bezoeker te kunnen voldoen, was er echter meer nodig dan alleen maar een gevelreno­vatie of een likje verf. Grote, langdurige verbouwingen drongen zich op en dus sloot het MSK op 18 augustus voor minstens twee jaar haar deuren.

Webstek

Hoe het vernieuwde museum er in 2006 zal uitzien, kan u nu al bekijken op de website van het MSK die wél toegankelijk blijft voor het publiek. De verbouwingen zijn online te volgen en de 3D-beelden geven u al een idee van de toekomstige inkom hal, het nieuwe auditorium of de overdekte koer. Naast de toekomstbeelden besteedt de site, zoals het een museum betaamt, ook aandacht aan de historiek van het Museum voor Schone Kunsten dat in 1911 al eens grondig aange­past werd voor de wereldtentoonstelling van 1913.

Tot zover de toekomstplannen voor het gebouw. Wat gebeurt er nu met de collectie? Wie wilde kon in het Grand Tour-weekend van 5 september nog één keer door het ontruimde museum dwalen en er met eigen ogen de verkleurde vlakken op de lege muren zien waar Bosch, Ensor en Kokoschka tot voor kort een plaatsje hadden. Hun gedwongen ballingschap betekent echter niet dat de omvangrijke MSK-verzameling nu voor enkele jaren achter slot en grendel zit. Vanaf 2004 worden in de nabijgelegen Leopoldskazerne tijdelijke tentoonstellings­zalen ingericht en verschillende topstukken zijn in bruikleen gegeven aan andere musea. Zo verleent de St-Baafskathedraal kerkasiel aan enkele oude meesters, ontfermt het S.M.A.K. zich over de expressionistische kunst en doet het Museum van Deinze en Leiestreek hetzelfde met het werk van kunstenaars uit de streek. Ook het M.I.A.T. en Design Museum Gent zullen in zoge­naamde sateliettentoonstellingen ruimte maken voor een deel van de MSK-collectie. Als u enkel geïnteresseerd zou zijn in de hoogtepunten van het MSK, heeft u ook de mogelijkheid om die op uw eigen compu­terscherm te bewonderen. Want Bo repre­sentatieve werken en topstukken werden voor u op het web geplaatst. Uiteraard kunnen digitale beelden - hoe goed van kwaliteit ook- niet tippen aan een direct contact met the realthing. Toch is een online bezoek aan het MSK om meer dan één reden inte­ressant.

Zo toont deze sobere, overzichte­lijk webstek ook details van de topwerken. Bovendien hoort bij elk plaatje nog een korte, begrijpelijke toelichting. En met één extra klik tover je zelfs een korte biografische schets van de kunstenaar of opdrachtgever tevoorschijn of de verklaring van een kunsthistorische term. Zo eenvoudig is dat.

Net als in een echt museum zijn de kunst­werken gegroepeerd in 14 thematische en chronologische 'zalen'. Maar door gebruik te maken van de interne links kan u ook heel intuïtief rondsurfen. Voor u het weet bent u dan vertrokken voor een virtuele rondleiding door het MSK met niemand minder dan jezelf als gids.

webstek

Voor u gespot!

Het MSK mag dan wel tijdelijk gesloten zijn, Gent telt nog genoeg andere musea die een bezoek waard zijn. Voor wie moeite heeft om uit dit uitgebreidde aanbod te kiezen, biedt de frisse website van Spotters een aange­wezen hulpmiddel.

Spotters is een speels en creatief jongeren­project dat loopt in samenwerking met Gent Cultuurstad, de Provincie Oost-Vlaanderen en de verschillende Gentse musea. Vertrekkend vanuit de collectie van deze musea gaat onze jeugdige zap-generatie op zoek naar links en associaties «onder en rond musea». Het eigenzinnige resultaat van hun queeste door het Gentse museumland­schap presenteren zij op hun eigen website. De Spotters zelf zijn jongeren tussen 14 en 20 jaar die geïnteresseerd zijn in cultuur maar zichzelf niet al te serieus nemen. Zo bijvoorbeeld komen zij na de IQ·, EQ·, en Flair-test, met een eigen museumtest©®. De vragen die u hiervoor moet beant­woorden zijn zeer verrassend. Er wordt niet zozeer gepolst naar kunstvoorkeuren, maar naar uw lievelingsmuziek (Britney Spears dan wel Domenico Scarlati), uw favoriete snoepje (gummibeertje of dropjes) of de zonde die u het meest begaat. Zestien klikken later volgt het resultaat en krijgt u uw ideale museum gepresenteerd.

Een ander inspirerend project is «het enige echte Spotters metroplan van Gent». Dat deze stad helemaal niet beschikt over een ondergrondse is hier bijzaak. Het gaat hier dan ook niet over uurregelingen voor piepende metrostellen die nooit op tijd rijden, maar over thematische, alternatieve routes die u meevoeren naar musea en andere bezienswaardigheden. De Paars­groenlijn, Erotieklijn, Liefdelijn en Frida Kahlo-lijn zijn al gedeeltelijk klaar en kunnen zo dienen als basis voor een uitstapje.

Ook leuk is de Spotters-chatbox. Gewoon een nickname of anonieme roepnaam kiezen en u kan toetreden tot de Spottersgemeen­schap. Gezien de gemiddelde leeftijd van deze community zullen vooral de naschoolse uren populair zijn. Op de doordeweekse maandagochtend waarop dit artikel geschreven werd, was dit anders maar een eenzame bedoening.

Kleur en humor zijn op de Spotters website nooit ver weg. Dat blijkt ook uit de rubriek waarin de leden van dit bonte gezelschap zichzelf voorstellen. Niet met saaie cv's maar met persoonlijke webcreaties. Alleen jammer dat het verkeersbord J16 - ons welbekend van de vele werken langs Vlaamse wegen - op deze website nog zo vaak opduikt. Begrijpelijk want hun project is nog steeds in opbouw. Dit verklaart ook de ontoegankelijkheid van sommige rubrieken of de stijlbreuken die soms optreden tussen de verschillende webpagi­na's. Maar er wordt aan gewerkt!

Praktische informatie

Download hier de pdf

OKV2003.4 Webstek.pdf