Bibliotheek
Groepen
Kindvriendelijk
Museumpass
Museumshop
Rolstoelgebruiker
Mercatormuseum

Het Mercatormuseum bekleedt in dit land een unieke plaats. Het vertelt een chronologisch verhaal van de cartografie, van de oudheid tot vandaag. Het museum is gebouwd rond drie museumvoorwerpen op de Vlaamse topstukkenlijst.  Atlas met kaarten van Mercator en Hondius. Uitgegeven door Henricus Hondius 

Tijdelijk gesloten - Heropening in het hoofdgebouw aan de Zwijgershoek is voorzien medio 2025

Het Mercatormuseum verhuist naar het hoofdgebouw aan de Zwijgershoek en zou openen in juni 2025. Het vrijgekomen gebouw in het Mercatorpark wordt omgedoopt tot Museumpaviljoen. Dit wordt een plaats waar tijdelijke tentoonstellingen, lezingen en educatieve ateliers ruimte krijgen. 

Het Mercatormuseum bekleedt in dit land een unieke plaats. Het vertelt een chronologisch verhaal van de cartografie, van de oudheid tot vandaag. Het museum is gebouwd rond drie museumvoorwerpen op de Vlaamse topstukkenlijst. Filmprojecties en interactieve schermen tillen al dit fraais naar een hedendaagse context.
De figuur en het werk van Gerard De Cremer, alias Gerard Mercator, worden in het museum in de schijnwerpers geplaatst. Als toonaangevend wetenschapper verplaatste Mercator in de renaissance immers de bakens van de cartografie. Zo introduceerde hij het begrip ‘atlas’ voor 'een samenhangende verzameling kaarten' en de 'Mercatorprojectie'. Die liet in 1569 zeevaarders voor het eerst toe een vaste koers uit te zetten. De zeldzame Aardglobe (1541) en Hemelglobe (1551), opgenomen in de Vlaamse topstukkenlijst, zijn dé blikvangers van het museum. 

Tentoonstellingen