Cover boek ‘De geschiedenis van België in 100 oude kaarten’

Cover boek ‘De geschiedenis van België in 100 oude kaarten’

Oude kaarten: de beste manier om geschiedkundige situaties en veranderingen te illustreren

Uitgeverij Lannoo presenteert het tot de verbeelding sprekende naslagwerk ‘De geschiedenis van België in 100 oude kaarten’. Op het moment van de lancering gaat in het Mercatormuseum van Sint-Niklaas de gelijknamige expo van start. Het Mercatormuseum bekleedt in Vlaanderen een unieke plaats met een overzicht van de cartografie van de vroegste tijden tot vandaag. De zeldzame aardglobe (1541) en hemelglobe (1551) van Gerard Mercator en de plano van een vroege thematische aardglobe van Franciscus Haraeus (1615) prijken op de Topstukkenlijst Vlaanderen. Een veertigtal atlassen en evenveel wandkaarten illustreren de rijke cartografische traditie van de Nederlanden en de buurlanden tot het begin van de 20e eeuw. Hedendaagse cartografische toepassingen worden toegankelijk gepresenteerd via multimedia. 

De tentoonstelling ‘Geschiedenis van België in 100 oude kaarten’ laat de bezoeker kennismaken met een indrukwekkende wandpresentatie: een visueel aantrekkelijke kijkwijzer waarop alle kaarten uit het boek gereproduceerd en geduid worden. 

Een veertigtal originele stukken in vitrines of ingelijst aan de wand zijn het resultaat van een eigenzinnige selectie van de auteurs van het boek. Een meerwaarde voor de lezer, want deze expo gaat een stuk ruimer dan de uitgave op papier. Een greep uit de collectie: 16de en 17de eeuwse kaarten van Christiaan Sgrooten, Frans Hogenberg, Antonius Sanderus en Lodovico Guicciardini schitteren er naast de productie van 18e en 19e eeuwse grootheden als Eugène-Henri Fricx, Joseph de Ferraris, Philippe Vandermaelen, Philippe-Christian Popp en vele anderen. Deze tentoonstelling is een must voor al wie een hart heeft voor geschiedenis en cartografie.