In het kader van Mons 2015, culturele hoofdstad van Europa, kreeg La Louvière een kunstencentrum dat aan keramiek is gewijd.
Het kunstencentrum Keramis heeft alles in zich om een belangrijke culturele en symbolische baken te zijn in La Louvière. Het is een getuigenis over de oude aardewerkfabriek Boch, steunt hedendaagse plastische kunstenaars door hun werken tentoon te stellen en geeft de ervaring door aan volgende generaties.Keramis bevindt zich op de site van de oude faiencefabriek Boch Keramis in La Louvière. De hedendaagse en gedurfde architectuur omsluit een oud, als monument geklasseerd gebouw met drie reuzengrote flessenovens, de laaste exemplaren van hun soort in België.
Het idee bestaat al sinds de jaren 1990, maar werd pas concreet toen de historische ruimtes van de Boch-site in 2003 beschermd werden als monument. In dat jaar liet het Koninklijk Museum van Mariemont weten dat ze geïnteresseerd waren om mee te bouwen aan dat nieuwe centrum. Zes jaar later werd de vzw Keramis opgericht door private en publieke partners, zoals de stad La Louvière, de provincie Henegouwen, de Federatie Wallonië-Brussel en de Waalse regio. Bouwmeester werd het Waalse erfgoedinstituut.
Op een van de gevels van het nieuwe gebouw kan men een effect zien van ware pottenbakkerskunst, een spel van textuur en pleister, van de hand van kunstenaar Jean Glibert. “De architectuur van Keramis roept in al zijn vormen de sfeer op van het aardewerk en van de barstjes in de keramiek. Er zijn lichtbuizen die de breuken in de klei weerspiegelen. De rondingen in de gebouwen zijn geïnspireerd door de keramiek. Dat herinnert ons aan de soepelheid van de materie”, legt Ludovic Recchia uit, artistiek directeur van het Keramisproject en conservator van de Europese keramieken in het Koninklijk Museum van Mariemont.
Keramis en het Centre de la gravure et de l'image imprimée zijn op vijf minuten stappen van elkaar verwijderd.