Het Internationaal Carnaval- en Maskermuseum is uniek in Europa. In dit museum ontdekt de bezoeker ruim 10.000 maskers en vermommingen uit de hele wereld. Het laat kennis maken met de fascinerende wereld van winterfeesten en carnavals, de rituele functies van maskers in de vijf werelddelen. Het gaat zowel om gemaskerde feesten op het platteland als de grote stadscarnavals van Europa en natuurlijk ook om het beroemde carnaval van Binche.
Juryrapport
De Jury waardeert de evolutie van het museum doorheen de tijd. Het museum bestaat al sinds het einde van de 19de eeuw. Sinds 1975 groeide de organisatie van een bescheiden instelling naar een modern museum met meer dan 30.000 stukken, bijna 9.000 kostuums en een open blik op de buitenwereld. Het erfgoed komt allang niet meer uit Binche alleen maar uit vele landen, zoals Oostenrijk, Duitsland, Nigeria, Burkina Faso, Japan en Nepal. De jury looft de wisselwerking tussen het lokale en het globale, tussen de aandacht voor de eigen gebruiken en rituelen en die van andere culturen.
Doorheen de tijd ontwikkelde het museum zich ook als kenniscentrum inzake de materiële en immateriële aspecten van internationale carnavalcultuur en rituelen waarbij maskers en vermomming centraal staan. De brede blik van het museum, de rijkdom van de collectie, de expertise en het professionalisme uiten zich ook in de vele binnen- en buitenlandse samenwerkingsverbanden, tentoonstellingsprojecten en aanvragen voor collectiemobiliteit.
De jury looft verder het consequente en doordachte doelgroepenbeleid van het museum. Het museum heeft extra aandacht voor de kinderen en wijdt een volledige verdieping aan hen. Het jonge publiek krijgt een rondleiding langs de vijf continenten en kan van achter een masker op zoek gaan naar haar eigen identiteit. Daarbij wordt een beroep gedaan op alle zintuigen.
Een grondige verbouwing van het museum is bijna afgerond en zet de toegankelijkheid van de bezoeker op de eerste plaats. Maar ook voor de scenografie van tijdelijke tentoonstellingen werkt het museum samen met specifieke organisaties, zodat het tentoonstellingsparcours ook te volgen is met een rolstoel. Ook minder begoede groepen in de samenleving kunnen het museum bezoeken dankzij aangepaste toegangsprijzen. Op vraag is er voor slechthorenden en doven een rondleiding in gebarentaal mogelijk.
Een groeiende interesse en bezorgdheid voor dit immaterieel erfgoed zorgde ervoor dat de Unesco enkele jaren geleden het Carnaval van Binche erkende als Meesterwerk van het Mondeling en Immaterieel Erfgoed van de mensheid.
De jury is ervan overtuigd dat dit erfgoed in goede handen is en hoopt dat de prijs tot een groter aantal bezoekers mag leiden vanaf de heropening in juni van dit jaar.