De uitreiking van de Museumprijzen 2014 vond plaats op dinsdag 3 juni 2014 in het MIM-Muziekinstrumentenmuseum in Brussel. Dit initiatief van OKV en Linklaters bekroonde voor de negende keer een Brussels, Vlaams en Waals museum met een prijs van €5.000.

Mueseumprijs

Brussel

Het Museum van de Stad Brussel ligt op de Grote Markt in een negentiende eeuws neogotisch gebouw van stadsarchitect Victor Jamaer. Het museum heeft de ambitie om stadsgeschiedenis niet op een conventionele manier te presenteren. Met een thematische aanpak wil het een ruim publiek aanspreken en complexe onderwerpen toegankelijk maken, terwijl een wetenschappelijke benadering in samenwerking met het Archief van de Stad verzekerd blijft. 

Vlaanderen

Het Gallo-Romeins Museum maakt de boeiende wereld van het verre verleden toegankelijk voor iedereen met 2.200 authentieke objecten. Het museum maakt gebruik van verschillende soorten media in de tentoonstellingen. Er zijn niet enkel heldere teksten en educatieve films, maar ook animaties en interactives voor kinderen, overzichtelijke maquettes en levensechte figuren in kunststof.

Wallonië

Het Félicien Ropsmuseum huist in het hartje van Namen, niet ver van het geboortehuis van de kunstenaar. Het museum toont het oeuvre van Rops (1833-1898) en de grote etappes in zijn leven (Namen, Brussel, Parijs). De bezoeker maakt  kennis met de diverse technieken van de kunstenaar. Naast de presentatie van de verzameling levert het museum geleide bezoeken, tijdelijke tentoonstellingen, audio-gidsen, publicaties, een documentatiecentrum en een filmclub. 

Winnaars Publieksprijs

Ruim 5.000 museumliefhebbers hebben hun stem uitgebracht op de website www.museumprijs.be. 

In Brussel won het MIM-Muziekinstrumentenmuseum, zoals in 2008, met voorsprong de Publieksprijs. Vorig jaar werd het museum door de jury ook nog bekroond met de Museumprijs.

 
In Vlaanderen was er een spannende strijd tussen het Red Star Line Museum in Antwerpen en het Gallo-Romeins Museum in Tongeren. Winnaar is het Red Star Line Museum.
  

In Wallonië was er een nek-aan-nek-race tussen de musea voor schone kunsten in Luik en Bergen, met als winnaar het Musée des Beaux-Arts van Luik.

Winnaars Prijs van de Kinderjury

In Brussel won Autoworld de Prijs van de Kinderjury, net voor de Bibliotheca Wittockiana. Beide waren genomineerd voor de Museumprijs.

In Vlaanderen won het Gasthuismuseum Sint-Dimpna in Geel de Prijs van de Kinderjury, nadat het in 2009 al werd bekroond met de Publieksprijs.

 L’Hôpital Notre-Dame à la Rose in Lessen won in 2010 zowel de Museumprijs als de Publieksprijs inWallonië. Dit jaar komt daar de prijs van de Kinderjury bij.