Haast dagelijks verschijnen apps die een museumbezoek leerrijker, aangenamer, interactiever of meer entertainend moeten maken. Vaak zijn het pogingen van musea om te transformeren in een beleving, al dan niet geslaagd. Soms spelen ze in op de grote vraag van toeristen om hun culturele ervaring zo overtuigend mogelijk met het thuisfront te delen. Hoewel er zo heel wat interessante toepassingen verschijnen, is het toch niet altijd het fysieke kunstwerk dat centraal staat. Vaak nemen kunstapps de aandacht weg van de objecten.

Dat willen de makers van Smartify vermijden. Schazam voor kunstwerken, zo noemen ze hun app. Die vergelijking gaat behoorlijk op. Net als de populaire muziekherkenningsapp scant Smartify schilderijen en objecten om zo in geen tijd te tonen over welk werk en welke kunstenaar het gaat. Gewoon even je smartphone richten, de camera registreert, en de software slaat aan het herkennen.

Naast die simpele identificatie van het werk, toont Smartify ook een uitgebreide beschrijving, en kan je extra informatie vragen over de kunstenaar, zoals andere kunstwerken van die hand en waar je die kan vinden. Er zitten weinig extra franjes aan. Alles is erop gericht om snel en efficiënt informatie te krijgen, en voor de rest vooral het schilderij voor zichzelf te laten spreken.

Smartify

Want Smartify wil – haast contradictorisch – de smartphone niet als iets gebruiken dat het echte museumbezoek verstoort of in de weg staat. Concreet en snel, zonder te veel poespas, dat is de bedoeling. Geen beleving ten koste van de kunstwerken, maar een vlotte scan op zoek naar informatie, en voor de rest volledige aandacht voor de kunst. Het enige wat de app extra aanbiedt, is de mogelijkheid om je favoriete schilderijen op te slaan. Maak je die publiek, dan kunnen andere Smartify-gebruikers je verzameling van gescande kunstwerken bekijken.

De app is eenvoudig te gebruiken, vraagt weinig uitleg en doet exact waarvoor het gemaakt is. Volgens de makers reduceert hun technologie elk kunstwerk tot een set van digitale punten en lijnen, en die worden dan vergeleken met digitale beelden in de database. Het klinkt nogal banaal om een kunstwerk zo te reduceren, maar efficiënt is het wel. Zeker voor een schilderij werkt Smartify behoorlijk goed. Op beeldhouwwerk lijkt het niet altijd even accuraat, maar volgens de makers is dat maar een kwestie van tijd.

Het nadeel is dat de app afhankelijk is van de medewerking van de musea. Smartify werkt op de databases die musea van hun collectie ter beschikking stellen. In ruil daarvoor bieden ze de musea informatie aan over welke schilderijen zoal bekeken worden. Dat zorgt ervoor dat de informatie in de app voorlopig beperkt blijft.

In de musea die wel al meedoen, is Smartify een handige toepassing om snel iets te vinden. Wie het niet zo veraf al eens wil uittesten, kan naar het Rijksmuseum in Amsterdam, maar ook The Wallace Collection in Londen, het Louvre in Parijs, het LACMA in Los Angeles en het Metropolitan Museum of Art in New York doen al mee, naast heel wat kleinere musea. De volledige lijst kan je vinden op de website van Smartify.

De makers van Smartify ontwikkelden de app vanuit de overtuiging dat het verhaal belangrijk is om een kunstwerk echt te begrijpen of er een verbinding mee te voelen.

De makers van Smartify ontwikkelden de app vanuit de overtuiging dat het verhaal belangrijk is om een kunstwerk echt te begrijpen of er een verbinding mee te voelen. Of dat zo is, daar is het laatste woord nog niet over gezegd. Maar voor wie context nodig heeft om een kunstwerk te appreciëren, of het gewoon boeiend vindt om wat bij te leren, bieden ze toch een mooie oplossing die niet vraagt om voor elk museum een aparte app te downloaden.

Wat de app wat breder opentrekt dan de muren van de deelnemende musea, is de samenwerking met Wikimedia Foundation. De toegang tot die opengestelde beeldenbank geeft de makers de mogelijkheid om de database een pak groter te maken dan de al deelnemende musea. In de toekomst hopen ze door zo’n samenwerkingen een veel groter aanbod van herkende kunstwerken samen te stellen.

Download hier de pdf

Webstek - Smartify