In Antwerpen gaat vanaf deze maand een nieuw project van start. Meet Me @ M HKA is een interactieve groepsrondleiding specifiek gericht op dementiepatiënten. De samenwerking tussen de Universiteit Antwerpen en het Museum voor Hedendaagse Kunst Antwerpen toont na enkele testen al merkbare resultaten. Kunst als middel om het lijden even te vergeten.

Na enkele proefweken gaat Meet Me @ M HKA nu eindelijk van start. De inspiratie voor het project haalden de Antwerpse onderzoekers bij het New Yorkse MoMA (Museum of Modern Art). Daar loopt al sinds 2006 een aangepaste rondleiding voor dementiepatiënten en hun mantelverzorgers. De resultaten waren zodanig verbluffend dat  het project nu naar ons land overwaait. 

Onderzoekers van de universiteit leidden vijf gidsen van het museum op. Zo leerden ze hoe te communiceren met dementiepatiënten en hoe ze ze konden stimuleren. Anderzijds kunnen de onderzoekers veel leren over het effect van dergelijke projecten op beginnende dementie.      

Dementie

Een interactieve rondleiding

Dementie eist een steeds grotere tol in onze samenleving. Nu meer en meer ouderen aan de ziekte ten prooi vallen, zijn dergelijke projecten vaak van levensbelang voor patiënten en hun verzorgers. De interactieve mogelijkheden die een museumbezoek biedt, dagen de patiënten op meerdere vlakken uit.

Dementerenden hebben vaak de neiging om te vervallen in isolatie en depressie. De ontmoeting met hedendaagse kunst leidt tot verschillende meningen binnen de groep. Door in groep te discussiëren, leren de patiënten  opnieuw hun mening te delen. Hun fantasie en zelfvertrouwen wakkert opnieuw aan.

Ook bij de mantelverzorgers, naaste familieleden die zorg dragen voor de dementerende, valt het project in goede aarde. Ze zien hun geliefde opflakkeren en opnieuw communiceren met de buitenwereld. 

In New York stelde men vast dat er minder emotionele problemen waren in de week na het museumbezoek. De eerste proefweken in Antwerpen toonden dezelfde gunstige effecten.

Het M HKA is een gevestigd instituut in ons museumlandschap. Sinds 1987 geeft ze een platform aan nationale en internationale kunstenaars. In 1997 wijdde OKV een themanummer aan het tinnen jubileum van het museum.