Langs één kant werd de muur op het gelijkvloers in het oude Toreke op twee plaatsen doorbroken om toegang te verlenen tot de nieuwe tentoonstellingszaal van ca 325 m2. Ten opzichte van het bestaande vloerniveau ligt de zaal 1,90 m lager, zodat zij bereikbaar is via een trap en voor mindervalide bezoekers met een elektrische traplift. Onmiddellijk aansluitend op deze zaal werd het museumdepot ingericht. Verdeeld over drie niveaus bedraagt de bruikbare oppervlakte 950 m2. Vanuit de tentoonstellingszaal is de aanvoer van goederen mogelijk via een hydraulische lift met een draagvermogen van 2800 kg. Langs een aparte hal kan men vanuit de grote zaal het depot bereiken met de trap of een personenlift.
Voor de depotinrichting werd rekening gehouden met de bestaande structuren. Vooral de aanwezigheid van de vele betonnen en stalen pijlers die vroeger aangebracht waren om de draagkracht van de vloeren te versterken, gaven hierbij problemen. Het gelijkvloers wordt verdeeld in drie zones: het centrale deel is een laad- en losruimte die aansluiting heeft op de straat en aan de andere zijde met de lasten lift op de tentoonstellingszaal.
Links van deze zone wordt een ruimte voorbehouden voor de berging van het anorganische materiaal. Vooral de sterke aangroei van de archeologische collectie was richtinggevend voor de uitrusting van deze zone. Rechts van de centrale zaal werd een atelier ingericht en een stapelplaats voor het tentoonstellingsmateriaal als vitrines, sokkels etc. Grosso modo wordt het organische deel van de museumverzameling opgeslagen op de eerste verdieping. Oude meubelen worden gestapeld op de bovenste verdieping.