Beseft de doorsnee museum bezoeker, wanneer hij genie­tend door een tentoonstelling kuiert, hoeveel intensieve ar­beidsuren eraan vooraf gegaan zijn alvorens een dergelijke ver­zameling kunstwerken bij elkaar gebracht werd? Weet hij hoe voor elk werk dat op een ten­toonstelling te zien is er zo'n vier andere niet getoond kun­nen worden? Hoeveel inkt er ge­vloeid is, hoeveel uren er getele­foneerd werd, hoeveel geld er nodig was? Om een tipje van de sluier op te lichten, die over het maken van tentoonstellingen hangt, nemen we een kijkje ach­ter de schermen van de tentoon­stelling over de aartshertogen Albrecht en Isabella (1598-1621).

Misschien is ons werk te vergelij­ken met dat van de hovelingen die zo'n 400 jaar geleden de fraaiste kunstvoorwerpen samenbrachten om het Brusselse Coudenbergpaleis naar de smaak van de aartshertogen in te richten. De dienst tijdelijke tentoonstellingen die in het Jubelparkmuseum een dergelijk project moet uitwerken, contac­ten legt met bruikleengevers, architecten, transporteurs, ver­zekeraars, uitgevers, enz. telt echter heel wat minder hoofden dan de toenmalige hofhouding.

Dit artikel is beschikbaar voor abonnees

Een abonnement kost slechts €55 euro per jaar (leraren en studenten €51) en je ontvangt daarvoor 6 publicaties.

Reeds abonnee? Dan kan je hier inloggen.

Abonnement

Een abonnement kost slechts €55 euro per jaar (leraren en studenten €51) en u ontvangt daarvoor 6 publicaties.

Abonnement online

Lees alle artikels van OKV online en doorzoek de voorbije vijftig jaargangen voor slechts €27.

Abonnement + Museumpas

Wie een nieuwe Museumpas (€59) aanschaft samen met een OKV-abonnement (€55) betaalt slechts €110i.p.v. €114voor combi museumpas en abonnement.

Proefabonnement

Proef eens van OKV.
Voor €28 krijg je drie nummers toegestuurd.