Een nieuwe afdeling in het Speelgoed museum te Mechelen

Van 2 juli van dit jaar lot maart 2000 pakt het Speelgoedmuseum in Mechelen uit niet een unieke tentoonstelling waarin de historie en de prehistorie van het computeren videospel niet alleen wordt getoond maar waar de geïnteresseerde bezoeker zijn al dan niet parate kennis van het videospel kan demonstreren.

Over de tentoonstelling zelf zal op het gepaste moment veel, zon iet alles worden gezegd. Prof. Gust De Meyer zal er, in samenwerking met het Speelgoedmuseum, een cata­logus over volschrijven. 

Hoe het hele opzet in Mechelen en in het museum geraak­te en hoe de expositie vorm kreeg, trachten we hier uit te leggen. Voor velen onder u zal het niet verwonderlijk klin­ken dat het toeval een belangrijke rol heeft gespeeld. Wat niet wil zeggen dat de historie en de prehistorie van het vi­deospel er bij louter toeval gekomen is. 

Passie

Voor alle duidelijkheid: de historie en de prehistorie van de videospellen, komt er dankzij KUL-professor Gust De Meyer die sinds jaren een fervent verzamelaar is van alles wat met deze videodinges te maken heeft. Hij speelt erop - niet alleen als student maar ook later als lid van het pro­fessorenkorps van de KU Leuven - hij deed er opzoekingen over en ging daarvoor tot in de verste uithoeken van dit land en daarbuiten op zoek naar alles wat met zijn passie te maken heeft. Dat de professor met zoveel ijver en vlijt alles blijft opzoeken over het videospel, onderzoeken en als het kan ook aanschaffen, mondde uit in een intens ver­langen om ooit alles in een expositie te presenteren. Gust De Meyer, die bij hem thuis in Rotselaar een deel van de arcade- en andere spellen had opgestapeld, moest ten gevolge van plaatsgebrek een ruimte huren die binnen de kort­ste keren eveneens te klein bleek. Hoog tijd dus dat het 'toeval' een handje kwam toesteken.

Toch goed nakijken of dit onderdeel van Arcade en co wel degelijk op de juiste plaats wordt gezet.

Toch goed nakijken of dit onderdeel van Arcade en co wel degelijk op de juiste plaats wordt gezet. 

Van Rotselaar over St. Niklaas naar Mechelen

Prof. Gust De Meyer heeft van jongsaf aan een meer dan gewone belangstelling voor mechanisch amusement. Dat is duidelijk. Toen hij samen met Alex Trappeniers de geschie­denis van de muziekinstrumenten schreef en uitgaf, kwam hij in contact met Jef De Caluwé die in Sint-Niklaas in het Museumcomplex Zwijgershoek een opmerkelijke afdeling 'Van Muziekdoos tot Grammofoon' heeft bij elkaar ge­bracht. Jef, die wist dat de prof op zoek was naar een mu­seum om zijn verzameling onder te brengen, raadde hem aan om contact op te nemen met het Speelgoedmuseum in Mechelen.

Toen de vraag daar eenmaal toekwam - ook dat duurde enkele maanden omdat een aantal complexe tussenwegen werden bewandeld - kreeg het project snel vorm. Er moest een passende titel voor de tentoonstelling wor­den gevonden; hoe gaat de opbouw gebeuren? De initiatiefnemer en de decorateurs kunnen al eens van mening verschillen. Vervolgens was er vanuit de directie van het museum de duidelijke opdracht om van de expositie geen lunapark te maken, ook al zit je met het gegeven van vi­deospellen steeds dicht in die buurt. 'Oorlog, geweld en sex' zijn eveneens taboe, werd aan de uitvoerende macht meegegeven. Er zijn in het Speelgoedmuseum tentoonstel­lingen opgezet waarvan de opbouw eenvoudiger leek ... 

Van Pac-Man tot Arcade

Het heeft een tijdje geduurd voor de definitieve titel van de historie en de prehistorie van het videospel vorm kreeg. 'Van Pac-Man tot Lara Croft' bleek voor de kenners dé vlag die de lading dekt. De vraag was of iedereen wel voldoen­de vertrouwd is met deze toch specifieke benaming. Komt daar nog bij dat over de benaming 'Pac-Man' niet één maar drie instanties hun goedkeuring dienden te geven. De zoektocht werd voortgezet met 'Arcade en Co' als uiteindelijke resultaat. 

Het is van meet af de bedoeling geweest om niet alleen de historie van de video- en computerspellen in beeld te bren­gen. Ook de toekomst zal in deze afdeling duidelijk aan­wezig zijn, niet alleen om te bekijken maar ook om er ac­tief mee bezig te zijn. Hetzelfde geldt ook voor het gedeel­te 'historie en prehistorie'. Uiteraard dienden specialisten ter hulp worden geroepen om een pasklare oplossing voor het doe-gebeuren in elkaar te knutselen. 

Voor het Speelgoedmuseum, waar de bezoekers reeds lang actief kunnen bezig zijn met computer- en andere spellen, is deze tentoonstelling een nieuwe stap in de uitbouw van het museum. Zij die niet zo vertrouwd zijn met een bena­ming als 'Sega Dreamcast' weten hierbij dat dit een futuris­tisch beeld is dat in september in Europa wordt gelan­ceerd, maar in deze expositie in avant-première te bewon­deren zal zijn. Het sluit aan bij de virtuele realiteit, de be­wegende simulatiestoel, de on-line gaming, en ga zo maar door.' 

Geen nood: elke bezoeker zal in verstaanbare taal een tocht kunnen maken door de historie en de prehistorie van het videospel. Dat de decorbouwers soms met de handen in het haar zitten, zal niemand verwonderen maar na 3 juli is daar niets meer van de merken. Wel zal duidelijk zijn dat dit speelgoed van volwassenen met evenveel zorg voor museologische aanpak en verantwoorde opbouw in het Speelgoedmuseum perfect op zijn plaats is. 

Praktisch

Speelgoedmuseum Mechelen. Arcade & Co - De historie en prehistorie van het videospel. Van 3 juli 1999 tot 3 maart 2000

Download hier de pdf

Speelgoedmuseum Mechelen.pdf