We keren ongeveer 400 jaar terug in de tijd, naar een roemrijke periode voor Veurne die zijn stempel heeft gedrukt op de stad. De bevolking ziet het belfort, het kanaal Nieuwpoort-Duinkerke en bovenal het Stad- en Landshuis gerealiseerd worden. Dit Landshuis bleef lange tijd het bestuurlijk en gerechtelijk centrum van Veurne. Met het themajaar 400 Landshuis wordt in 2024 ingezet op tal van spectaculaire projecten. Het imposante monument vormt eveneens de ideale locatie voor een tentoonstelling van een lokale ambachtsman die in eigen persoon de grootse realisaties heeft aanschouwt.
Vigor Boucquet (Veurne, 1618/19 tot 1677) maakt indruk als toegewijd burger en getalenteerd schilder. Zijn lidmaatschap tot de Sodaliteit en de Sint-Sebastiaansgilde en zijn weergave van bijbelse verhalen en sublieme portretten maken hem tot een gewaardeerd kunstenaar in zijn tijd. We beschouwen deze 17e -eeuwse barokke schilder dan ook terecht als een Veurnse Vlaamse meester.
Stad Veurne exposeert de kunstwerken niet alleen, maar zorgt ook effectief voor hun verdere behoud. Dit door het toepassen van conservatie behandelingen, zoals reiniging en ontsmetting die beschermen tegen aantastingen en zorgen dat de schilderijen veilig bewaard kunnen worden. De overzichtstentoonstelling eert Vigor Boucquet zowel door de kennismaking van een breed publiek met de kunstenaar, alsook door de actieve conservering van zijn werken.
De conservatie van de werken voorafgaand aan de tentoonstelling werd met een eigen team uitgevoerd. Conservatieproject Vigor Boucquet achter de schermen.
In de Sint-Walburgakerk om de hoek kan je het werk Christus wast met zijn bloed de zielen uit het vagevuur vrij van Vigor Bouquet bezichtigen. Eén van de sites van het project Vlaamse Meesters op hun plek.