Prologue is het eerste deel van A Choreographic Exhibition van choreograaf en performer Ula Sickle, die in mei opent met een selectie van live performances en videowerken uit de periode 2018-2024. Sickle, die beeldende kunst, muziek en hedendaagse cultuur combineert in haar interdisciplinaire praktijk, onderzoekt hoe ideologieën zich via gebaren en taal manifesteren in het dagelijks leven, binnen de context van het laatkapitalisme.
In Prologue legt ze de nadruk op de cruciale rol van fotografie in haar choreografische werk.
Op de gelijkvloers van NW, liggen verschillende blauwe oefenmatten op de vloer, terwijl andere in stapels wachten op mogelijk gebruik. Grijze vinylbanken zijn verspreid over de ruimte. Aan de muren hangen foto’s die tijdens de repetities van Free Gestures zijn genomen, een live tentoonstelling die in 2018 werd gepresenteerd in het Ujazdowski Castle Centre for Contemporary Art in Warschau. Voor Free Gestures nodigde Sickle vijf schrijvers uit om na te denken over hoe ideologieën zich manifesteren in onze gebaren en taal, en hen te vragen wat een mogelijk tegengebaar zou kunnen zijn. De auteurs delen het perspectief van dezelfde generatie die opgroeide in de jaren negentig – het ideologische hoogtepunt van het neoliberalisme.
In Prologue is alleen de scenografie zichtbaar, en twee van de scripts zijn herdrukt. Met haar kenmerkende precisie creëert Sickle een ruimte die uitnodigt tot langzame, geconcentreerde aandacht. De beelden op de muren gaan in dialoog – met elkaar, de ruimte en de scenografie van Free Gestures – en wachten op de activatie van de kijker.
Prologue is een choreografische situatie, een tentoonstelling waar betekenis zich ontvouwt door interactie: door de botsingen, echo’s en resonanties tussen stemmen, perspectieven en aanwezigheden.
Ula Sickle (Canada, Polen) is een choreograaf en performer uit Brussel, België. Met een achtergrond in hedendaagse dans werkt ze over disciplines heen, waarbij ze put uit de beeldende kunst of hedendaagse muziek. Hoewel haar werk vele vormen aanneemt, richt ze zich op een choreografische benadering van beweging en op perceptie en receptie, specifiek voor de podiumkunsten.