In 1914 sloegen anderhalf miljoen Belgen - een kwart van de toenmalige bevolking - op de vlucht voor het oorlogsgeweld. Naar schatting 600.000 verbleven voor de duur van de oorlog in het buitenland, voornamelijk in Frankrijk, Groot-Brittannië en Nederland. Daarnaast werden duizenden anderen onder dwang ontheemd: ze werden, aan beide zijden van het front, door militairen geëvacueerd omdat hun woonplek door het verloop van de oorlog te gevaarlijk was geworden. Velen werden zo ‘vluchteling in eigen land’. Na de oorlog wachtte een moeilijke terugkeer die soms jaren aansleepte. Sommigen keerden niet terug, omdat ze in hun eigen land geen toekomst meer zagen.
20 jaar na de expo Vluchten voor de Grote Oorlog (2004) zal het museum opnieuw een tentoonstelling wijden aan het nog steeds onderbelichte thema van de Belgische vluchtelingen van 1914-1918. De voorbije twee decennia werden talloze nieuwe personenverhalen met het museum gedeeld, werd de collectie verrijkt met objecten en stukken die de exodus documenteren, en werd nieuw onderzoek verricht.
In Flanders Fields Museum wil deze getuigenissen presenteren in een nieuwe spraakmakende expo – binnen en buiten de muren van de Lakenhallen – waarbij de historische personenverhalen en de manier waarop latere generaties daarmee zijn omgegaan, centraal staan.