Het FOMU neemt je mee op een fascinerende reis door de beginjaren van de fotografie in België. Voor het eerst in bijna 40 jaar brengt FOMU een grootschalige tentoonstelling over 19de-eeuwse Belgische fotografie. Ontdek hoe dit nieuwe magische medium vanaf eind jaren 1830 een revolutie teweegbracht in de samenleving, wetenschap en kunst.
Van in het begin was fotografie veel meer dan mooie beelden alleen. Wie stond achter de camera? Wie stond ervoor? En wie had de middelen om deel te nemen aan deze vroege visuele cultuur? Hoe werden foto’s gebruikt, hoe evolueerden ze en welke bleven bewaard? FOMU stelt kritische vragen bij de getoonde 19de eeuwse foto’s en geeft ruimte aan vaak vergeten perspectieven.
Naast iconische portretten, landschappen en architectuur ontdek je in de tentoonstelling vroege reportages, wetenschappelijke, medische en juridische fotografie, en propagandabeelden. Uitzonderlijk zijn tal van zeldzame historische foto’s en topstukken uit binnen- en buitenland samen te zien, zelden tentoongesteld.