Voor deze unieke expo in de Antwerpse Academie voor Schone Kunsten laten studenten Kostuumontwerp zich inspireren door werk van decor- en kostuumontwerper Lon Landau. Je ontdekt niet alleen werk van Landau, maar ook dat van aanstormende talenten.
Hedendaags en historisch kostuumontwerp
De afdeling Kostuumontwerp werkt voor deze expo samen met het Letterenhuis. Sinds vorig jaar vormen een aantal archieven van kostuumontwerpers uit de collectie een inspiratiebron voor de ontwerpprojecten van bachelorstudenten.
Dit voorjaar maken de studenten eerste bachelor Kostuumontwerp ontwerpen rond de bekende Middelnederlandse tekst Van den vos Reynaerde. Daarbij laten ze zich inspireren door onder meer de ontwerptekeningen die Lon Landau maakte voor Van den Vos Reynaerde, één van zijn meest bekende theaterprojecten.
Theaterontwerp in de jaren dertig en vandaag
De expo in de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten toont zowel de hedendaagse ontwerpen en creaties van studenten Kostuumontwerp als het oorspronkelijke werk van Landau.
Lon Landau (1910 – 1945) was de eerste professionele decor-en kostuumontwerper in Vlaanderen. Zijn ontwerpen vallen op door hun moderniteit en met name zijn kostuumontwerptekeningen zijn zeer waardevol.
Je krijgt originele schetsen en ontwerpen te zien van verschillende producties waarvoor Lon Landau instond voor kostuum en scenografie. De focus ligt op Van den Vos Reynaerde, maar ook Vondels, Lucifer en Adam in Ballingschap komen aan bod, net als de Shakespearestukken Midzomersnachtdroom en Elk wat wils.
Met tekeningen, foto’s en brochures zie je hoe Landau werkte en ontdek je de context van het theaterleven in de jaren dertig.
Schrijver Tom Lanoye droeg zijn recente roman De draaischijf op aan Landau; de expo zoomt niet alleen in op Landau, maar ook KNS-directeur Joris Diels, actrice Ida Wasserman, en operadirigent Hendrik Diels worden in de expo toegelicht. Zij stonden ten dele model voor de hoofdpersonages in de roman van Lanoye.