De tentoonstelling biedt een verrassende kijk op een dertigtal in het oog springende kunstwerken van Constant Permeke, die zijn verscheidenheid en zijn grensverleggende karakter bevestigen. Het nodigt bezoekers uit om vanuit nieuwe inzichten de kunst van Permeke te benaderen. Voor deze tentoonstelling werden uitzonderlijke bruiklenen toegestaan uit private collecties en (inter)nationale musea. Het is de eerste tentoonstelling bij de heropening van het Permekemuseum na een grondige renovatie.
We kennen Constant Permeke vooral als centrale figuur van het Vlaamse expressionisme. Toch was hij eerder een buitenbeentje. De keuze voor de term Vlaams expressionisme was veeleer een promotionele zet van de Brusselse galerie Sélection in de jaren twintig. Constant Permeke koos voor een eigenzinnig traject in de marge van het kubisme, het expressionisme en het humanisme. Hij schilderde zijn dagelijkse realiteit: onverbloemde, bezielde portretten van zijn familie, mensen uit zijn omgeving, alledaagse gebeurtenissen, het tedere moederschap, landschappen en zeegezichten. Zijn aandacht ging naar diepmenselijke thema’s, naar de verbondenheid van mensen onder elkaar en met de natuur. Maar bovenal ging het hem om het spel en het proces bij het creëren, de zoektocht en het experiment, het constant beslissen om door te gaan of los te laten. Hij koos om risico’s te nemen en grenzen te verleggen bij het kiezen van zijn technieken, materialen en formaten die hij als collages samenbracht. Wars van taboes en beperkingen, volledig in de lijn van het modernisme, zocht Constant Permeke hoe hij het academisme kon wentelen of doorbreken, hoe hij de teken-, schilder- en beeldhouwkunst telkens opnieuw kon uitvinden.
Het woonhuis biedt een permanente presentatie waarin werk en leven van Permeke op een hedendaagse manier worden gesitueerd. De nieuw aangelegde ecologische tuin – waar plaats is voor continu experiment en evolutie –weerspiegelt Permekes grensverleggende en innoverende karakter.