Het retabel van Lombeek is een van de merkwaardigste die bewaard bleven. Het behoort tot de Brabantse school en werd wellicht uitgevoerd in een Brussels atelier. Merktekens worden er niet op vermeld. Door vergelijking met andere Brabantse werken heeft graaf J. de Borchgrave d'Altena het retabel van Lombeek gedateerd omstreeks 1512-1516. Het is inderdaad duidelijk dat het behoort tot de overgangsperiode van de Gotiek naar de Renaissance. De algemene vorm, de concentrische samenstelling waarbij de nadruk gelegd wordt op het belangrijkste tafereel in het hoger opgetrokken middenpaneel, evenals de gebaren en de drapperingen behoren meestal nog tot de traditionele opvattingen. Enkele details daarentegen wijzen op de invloed van de Renaissance, zo o.m. de Romeinse soldaat in de Aanbidding van de Wijzen, enkele schoeisels en hoofddeksels, evenals in de architectonische versiering : balusters, rondbogen en pilasters. Maar de beeldsnijder laat zich slechts even beroeren door de nieuwe stijl.
De naam van de kunstenaar die het uitvoerde is niet gekend. In afwachting van meer bepaalde gegevens wordt gesproken over de Meester van het Retabel van Lombeek.
De omlijsting is gevormd, zoals bij de oudere retabels, door een rechthoekige kast, waaraan zijluiken, elk bestaande uit twee panelen, zijn vastgehecht. Het vaststaande gedeelte is samengesteld uit drie verticale panelen, waarvan het middenste hoger is opgetrokken en voorzien is van twee afzonderlijke, kleine zijluiken. De rechte lijn aan de bovenkant wordt onderbroken door twee verhogingen, elk gevormd door twee golvende lijnen verbonden door een horizontale. In al de vakken zijn gebeeldhouwde groepen opgesteld. De taak van de schilder bleef beperkt tot de keerzijde van de zijluiken ; van zijn werk is echter bijna niets overgebleven. De beeldjes schijnen niet gepolychromeerd te zijn geweest ; er zijn althans geen sporen van overgebleven.
Het retabel is gewijd aan het leven van Maria. De taferelen volgen chronologisch op elkander en de nadruk wordt gelegd op het belangrijkste gebeuren : de Geboorte van Jezus met de Aanbidding van de Herders.
Aan de ene kant worden de gebeurtenissen afgebeeld die voorafgaan : de Geboorte van Maria, haar Opdracht in de Tempel en haar Huwelijk; de reeks wordt voortgezet op de twee kleine zijluiken bovenaan met de Boodschap en het Bezoek aan Elisabeth.
Aan de andere kant volgen de voorvallen na de Geboorte : de Aanbidding van de Wijzen, de Dood van Maria en de Begrafenis met haar Kroning in de Hemel.