De Tuindagen in het Park van Beervelde zijn met haar 240 deelnemers en meer dan 20.000 bezoekers, op Europees niveau, een begrip geworden voor liefhebbers van tuinbeurzen. Drie dagen lang, half mei en half oktober, is het Park een schatkamer voor de meest veeleisende plantenliefhebber. Tevens biedt dit evenement aan zijn bezoekers, samen met een muzikale omlijsting, een ruime keuze op gebied van decoratie en antiek voor de tuin en zijn omgeving, ambachten, kinderanimatie, workshops en culinaire streekproducten die voor een harmonieuze totaalbeleving zorgen
Het thema voor deze herfsteditie is "Jan zonder Vrees".
Jan zonder Vrees (1371-1419) was een hertog van Bourgondië en een graaf van Vlaanderen. Hij was lid van het huis Valois-Bourgondië en regeerde als hertog van Bourgondië van 1404 tot aan zijn dood in 1419. Jan zonder Vrees was de zoon van Filips de Stoute, de eerste hertog van Bourgondië, en hij werd opgevolgd door zijn zoon Filips de Goede. Op 11 april 1385 trouwde hij met Margaretha van Beieren.
‘Jan zonder Vrees’ is meer dan alleen een historische figuur. Het staat symbool voor moed, durf en vastberadenheid - kwaliteiten die ook in de wereld van tuinen en natuur van onschatbare waarde zijn. Deze editie nodigt bezoekers uit om uit hun comfortzone te stappen, nieuwe flora te ontdekken en de grenzen van hun tuinervaring te verleggen.
Wie Bourgondië kent, denkt ook onmiddellijk aan de uitdrukking ‘Bourgondische levensstijl’, die tegenwoordig vaak gebruikt wordt om een levensstijl te beschrijven waarin men geniet van lekker eten, goede wijn en gezelligheid met vrienden en familie. Het is meer een algemene beschrijving van een levenshouding dan een specifieke historische gebeurtenis.
Muurschilderingen van Roger Raveel
Zin om je tijdens de Tuindagen een uurtje te laten onderdompelen in de wereld van de kunst. Een bekwame gids neemt je mee naar de kelders van de villa in het Park van Beervelde voor een rondleiding van de mythische muurschilderingen van Roger Raveel (i.s.m. Raoul De Keyzer, Etienne Elias en Reinier Lucassen).
De inhulding van de werken dateren van 27 mei 1967. In 2018 zijn de muurschilderingen gerestaureerd, de werken hebben zo’n 2 jaar geduurd. De kelders zijn buiten de Tuindagen enkel te bezoeken door groepen of via instapbezoeken. Vooraf inschrijven is aanbevolen.