Het geslacht ‘van Oyenbrugge’ had sinds de 11 de eeuw een vooraanstaande rol in het feodale Grimbergen. Ze kozen hun familienaam naar het leen dat ze van de heren van Grimbergen ter beschikking kregen. ‘OYE’ betekent vruchtbaar land langs het water. En ‘BRUG’ is afgeleid van broek of breugel en betekend moeras of land.
Na de Lachaertsmolen, een olieslagmolen, waarvan een eerste vermelding te vinden is in het archief van de Abdij van Grimbergen uit 1397. Bouwen de heren van Oyenbrugge in 1623 een graanwatermolen in hun heerlijkheid. Het onderslagwaterwiel draait er tot 1899.
Een van de zeldzame plekken in Vlaanderen waar het oude watermolenlandschap haast niet is aangetast, is het gebied rond de Maalbeek in Grimbergen. Hier stonden vroeger vijf watermolens langs de Heienbeek, die in functie van de molens gedeeltelijk werd verlegd en werd herdoopt tot Maalbeek. Erik Van Hemelrijck kwam in 1977 op de site van de Oyenbrugmolen wonen. Na zijn pensionering volgde hij bij het Molenforum Vlaanderen een opleiding tot molenaar, waardoor hij zich sinds 2017 gediplomeerd meester-molenaar mag noemen.
De Oyenbrugmolen is sinds juni 2021 volledig gerestaureerd, waardoor de oude maalinstallatie opnieuw functioneert. Erik zorgde er tegelijk voor dat de draaiende molen zorgt voor energieopwekking.