Lin May Saeed, Reiniger / Cleaner, 2006

Lin May Saeed, Reiniger / Cleaner, 2006

In Dierenleven combineert het M HKA literatuur, filosofie en kunst om conventionele ideeën over dieren in vraag te stellen. Je wordt uitgenodigd om je relatie met dieren op een andere manier te benaderen: Kunnen we, en onder welke omstandigheden, het standpunt van een dier innemen? 

Het openingswerk The Liberation of Animals from their Cages XVI (2014) is dat van kunstenares Lin May Saeed (1973-2023), die haar artistieke praktijk volledig wijdde aan thema’s zoals dierenbevrijding, domesticatie en co-existentie. Haar werk, dat de complexe relatie tussen mens en dier onderzoekt, vormt een van de belangrijkste pijlers van dit project. 

De groepstentoonstelling toont werk van meer dan veertig kunstenaars, onder meer van Pierre Bismuth, Melanie Bonajo, Elen Braga, Sue Cue, Piero Gilardi, Rebecca Horn, Ad Minoliti, Panamarenko, Lin May Saeed en Uriburu. 

Geïnspireerd op het werk van Coetzee 

De titel van de tentoonstelling verwijst naar J.M. Coetzee’s boek The Lives of Animals (Dierenleven), dat verschillende standpunten over dieren presenteert. Vaak zijn dit extreem gepolariseerde perspectieven, wat de roman een hedendaags karakter geeft en de dynamiek van het publieke debat rond het onderwerp dieren treffend weerspiegelt. De door Costello aangehaalde concepten van empathie en zachtmoedigheid vormen het uitgangspunt voor deze tentoonstelling. 

"Dieren zijn waarschijnlijk een van de meest populaire en tegelijkertijd complexe onderwerpen die ons als soort al vanaf ons ontstaan vergezellen. Mensen evolueren samen met dieren en daarom is onze houding ten opzichte van hen door de geschiedenis heen veranderd. Met deze expo stimuleren we bezoekers hun ideeën over dieren te onderzoeken." - Curator Joanna Zielińska 

Een immersieve auditieve ervaring 

Lachende ratten, onhoorbare frequenties in het Amazonewoud en het gezang van vogels zijn slechts een paar van de geluiden die bezoekers kunnen ervaren in de sonische ruimte. In de tentoonstelling is een unieke ruimte gecreëerd waar je de diverse talen van dieren kan ervaren. Het audiomateriaal werd samengesteld door kunstenaars en onderzoekers. 

"De ruimte, gevuld met geluid, verleent de tentoonstelling een meer performatieve dimensie, in lijn met de essentiële methodologie van het curatoriële werk rond dit onderwerp, dat zich richt op transdisciplinaire benaderingen en kunstenaars met een complexe en langdurige betrokkenheid bij het onderwerp." vertelt curator Joanna Zielińska 

Ethische code 

De tentoonstelling is opgezet volgens een ethische code. Daarom toont M HKA geen taxidermie, levende dieren of dierenmishandeling. Dieren zijn de belangrijkste protagonisten van de tentoonstelling, waarbij de focus wordt gelegd op hun biografie en uniciteit. Tegelijkertijd wordt de vraag gesteld wat gebaren van empathie, vriendelijkheid en liefde voor dieren zouden kunnen inhouden.